We wandelen wat af met zijn allen. Maar hoeveel calorieën verbruik je eigenlijk tijdens wandelen? En hoe bereken je dit? Klup zocht het uit.

 

Calorieën verbranden met wandelen

Bewegen is gezond en dit moeten we daarom ook elke dag doen. Wat je precies doet, dat maakt niet uit. Maar als je houdt van wandelen én calorieën wil verbranden, heb je een goede hobby gekozen. Het kan namelijk helpen bij het afvallen. Is dat even mooi meegenomen?!

De voordelen van wandelen

Wandelen is een sport die makkelijk te beoefenen is voor velen. Het enige dat je nodig hebt is een paar schoenen die lekker lopen. En wat het ook makkelijk maakt, is dat je het bijna overal kunt doen. Het maakt niet uit waar je loopt en wanneer. Ook als je nog niet zo fit bent kan je altijd van start gaan met een klein blokje om, zodat je langzaamaan conditie opbouwt. Bovendien is het leuk om samen met anderen te doen. In de Klup app staan er veel wandelactiviteiten gepland. Lekker laagdrempelig én gezellig!

De beste plekken om te wandelen

Door het bos, over de hei of in de stad. Het kan op veel verschillende plekken. Klup deelde eerder de beste wandelroutes van 2021. Wil je juist een stad bezoeken en dit combineren met een goede wandeling? Lees het via onderstaande knop.
De beste stadswandelingen in Nederland

wandelen calorieën Amersfoort

Calorieverbruik per persoon verschillend

In 2016 bleek uit onderzoek van Southern Methodist University dat je met wandelen veel meer calorieën verbrandt dan werd gedacht. Dat komt omdat tijdens eerder onderzoek geen rekening werd gehouden met verschillende lichaamstypes. Het aantal calorieën dat je verbrandt met wandelen is niet bij ieder persoon hetzelfde. Elk persoon wandelt op een andere manier, snelheid of verbrandt over het algemeen gewoon sneller of minder snel calorieën. Het aantal calorieën dat je verbrandt door te wandelen heeft grotendeels te maken met de volgende factoren: lichaamsgewicht, wandelsnelheid en de duur van je wandeling. Toch is er het te berekenen!

Verbruik calorieën berekenen

Hoeveel calorieën je verbrandt met wandelen, kun je zelf berekenen. Dat doe je met behulp van de MET-waarde. Dat zijn de hoeveelheid calorieën per kilo lichaamsgewicht, per aantal uur. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de MET-waarde.

 

Calorieën verbruik met 1 uur wandelen

Voor wandelen is de MET-waarde bepaald op:

3-5 km/uur – 3,5 kcal

5-6 km/uur – 4,3 kcal

6-7 km/uur – 5 kcal

Wandel jij 1 uur op 5 km per uur en weeg je 75 kilo? Dan verbrand je dus 1 x 4,3 x 75 = 322,5 kilocalorieën.

 

Meer calorieën verbranden

Wanneer verbrand je meer calorieën? Bij een hogere snelheid, of bij een langere wandeling op een lager tempo? Beide factoren hebben een positieve invloed op het aantal verbruikte calorieën. Pas de bovenstaande formule aan op jouw wandeling en bereken zelf hoeveel calorieën je verbruikt! Vind je dat ingewikkeld? Op deze site vind je een calculator die het voor jou uitzoekt!

Calorieën wandelen tas

Wandelen maar!

Ben jij gemotiveerd om die calorieën te verbruiken in gezelschap van anderen? Bekijk alle wandelactiviteiten in de Klup-app door op onderstaande knop te klikken. Veel wandelplezier!

Naar Klup-app