Iedereen maakt weleens een wandeling. Zeker in aanloop naar een prachtig seizoen, wordt al gauw de wandelkleding en wandeluitrusting uit de kast gehaald. Maar wat trek je nou aan als je een flink stuk gaat wandelen? Waar moet je opletten als je wandelkleding gaat aanschaffen of aan doen? Hoe ziet de ideale wandeluitrusting eruit? In deze blogpost geven we je een spoedcursus. Wat is de  beste wandelkleding/wandeluitrusting?

 

1. Goede wandelsokken – Wandelkleding

Bij uitstek een van de fijnste kledij om te hebben tijdens het wandelen, zijn wel de wandelsokken. Je moet namelijk goed voor je voeten zorgen. Mocht je weinig tijd hebben om iets aan te schaffen, zijn sportsokken natuurlijk een oplossing. Maar wil je graag wat meer investeren in je wandeloutfit, dan zijn merino wool wandelsokken, wel een van de fijnste wandelsokken als het gaat om comfort. Ze zitten goed, je zweet er niet in, zijn zacht en kunne verkoelend of verwarmend zijn.  Deze zijn onder ander verkrijgbaar bij Bever en Decathlon.

Tip: was de sokken niet te vaak! Na het wandelen kun je ze het beste even buiten hangen.

Wandelsokken Wandelkleding

2. Goede wandelschoenen – Wandelkleding

Een lange of korte wandeling, door de bergen of over het vlakke land; wandelschoenen gebruiken tijdens het wandelen is voor de ene fijn en voor de andere een pijn. Het kan zijn dat je sportschoenen wat makkelijker vindt tijdens het lopen, maar het toevoegen van goede wandelschoenen aan je wandeluitrusting maakt het wel af! 

Voor de aanschaf van goede wandelschoenen voor heren of dames, zijn Bever en Decathlon goede opties, maar ook de ANWB heeft een goede collectie.

Tip: loop áltijd je wandelschoenen goed in! Dat voorkomt flinke blaren.

Hoeveel kilometer gaan goede wandelschoenen mee?

De aanschaf van goede wandelschoenen gaat je natuurlijk niet in je koude (wandel)kleren zitten, dus je wilt ook weten hoeveel kilometers je kan lopen met wandelschoenen.
Over het algemeen gaan wandelschoenen 1000 tot 1500 kilometer mee, maar dat hangt vooral af van waar je loopt, wat je gewicht is en hoe vaak je loopt in welke weersomstandigheden. Lees hier de tips om langer met je wandelschoenen te kunnen wandelen.

Op zoek naar de gaafste wandelroutes van Nederland in 2021? Klup zet de 12 mooiste wandelroutes van Nederland op een rijtje. Lees het via onderstaande knop.
12 mooiste wandelroutes

3. Goede wandelrugzak – Wandelkleding

Wandelsokken, check. Wandelschoenen, check! Het enige wat nog ontbreekt voor een goede wandeling, is een goede wandelrugzak. Waardevolle spullen opbergen in je (broek)zakken, is gewoon geen optie tijdens het wandelen. Met een wandelrugtas of rugzak, zorg je voor een comfortabele wandeling. Het aanschaffen van een wandelrugzak voor dames of heren, is natuurlijk echt een kwestie van smaak. Wil je een compacte lichte tas of een met veel verschillende vakjes, vind je een regenhoes belangrijk, of wil je dat hij waterdicht is? De specificaties kun je goed bekijken via de blogpost van bergfamilie.nl.

Wat is een CamelBak?

Sinds 1988 is het wandelen met een soort waterzak al een ding. Lange afstanden afleggen (fietsend, lopend of motorrijdend) en je niet zorgen te maken over of je genoeg water mee hebt. Een CamelBak is een merk dat zich gespecialiseerd heeft in het handsfree dragen en drinken van water. Er zijn diverse soorten en maten, en natuurlijk ook niet alleen van het merk CamelBak. Zo zijn er 1 liter, 2 liter, 4 liter, 5, liter en zelfs 10 liter waterzakken. Verschillende blogposts melden dat een wandelrugzak met 2 liter water genoeg is voor een stevige wandeling van 3 uur. 

Rugtas Wandelkleding

4. Ready to wandel!

Natuurlijk is er meer wandelkleding om je wandeluitrusting te verrijken. De wandelkleding die het verschil gaan maken, heb je zojuist kunnen lezen.

Benieuwd naar welke wandelactiviteiten georganiseerd zijn in jouw buurt? Bekijk alle wandelactiviteiten in de Klup-app door op onderstaande knop te klikken. Veel wandelplezier!

Naar Klup-app