Een lekkere wandeling buiten maken om een frisse neus te halen. Even je hoofd leegmaken door uren buiten te lopen. Er zijn genoeg redenen om lekker buiten een wandeling te maken. Elke keer hetzelfde rondje wandelen wordt op den duur wel saai. Daarom hebben we in 3 delen voor alle provincies de mooiste wandelroutes uitgezocht! Vandaag deel 1 met hierin Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland

Noord-Holland | Duinen van Zuid-Kennemerland

10 km – ca. 2,5 uur

De duinen van Zuid-Kennemerland zijn wat ons betreft een van de mooiste plekken voor een wandeling in Noord-Holland. Je vindt dit gebied tussen IJmuiden en Santpoort-Noord en het hele jaar door is het geschikt voor een wandeling! Ben je op zoek naar rust? Dan is de herfst het juiste moment voor een wandeling in deze duinen, je hebt dan namelijk geen last meer van toeristen. Nu is het tijd voor de natuurliefhebbers!

In de duinen groeien veel soorten bessen die voor de vogels in het gebied een welkome voorraadkast vormen tijdens de herfst- en wintermaanden. De eerste bessen beginnen te rotten in oktober en november. In sommige gevallen gaan die bessen ook gisten en dan ontstaat er alcohol. Let dus op dat er geen dronken vogel tegen je aan vliegt!

Hou je van het spotten van dieren? Dan ben je hier aan het juiste adres. Niet alleen kun je vogels spotten op het uitkijkpunt. Er lopen ook grote grazers rond, zoals de Schotse hooglander, de shetland pony en het konikpaard.

Duinen van Zuid-Kennemerland
Wandelroutes Duinen

Zuid-Holland | Parels langs de Linge

12 km – ca. 3 uur

In het oosten van Zuid-Holland, op de grens met Gelderland, ligt Leerdam. Vooral bekend door de glasfabriek ‘Royal Leerdam’, die ook internationaal erg bekend is. Wat veel mensen neit weten is dat Leerdam ook het startpunt is van een mooie wandelroute langs rivier de Linge. Tijdens de wandeltocht kom je onder andere langs rijen appelbomen, een middeleeuws fort en veel natuurlijk schoon.

Parels langs de Linge
Wandelroutes Linge

Wandelkleding is natuurlijk erg belangrijk als je gaat wandelen. Zeker als de route wat lange is, dan wil je goed voorbereid zijn. Wat zijn de benodigdheden om een wandeling perfect te laten verlopen? Klik op de button hieronder en kom erachter!

De beste wandelkleding

Utrecht | Wandelen door het groene westen

9 km – ca. 2,5 uur

Het bos van Baarn is een uniek stuk land waar buitenlandse stijlen van grote invloed zijn. In de 18e eeuw kreeg het bos een Franse barokstijl. Deze wordt gekenmerkt door symmetrische vormen, waardoor er allemaal rechte paden zijn. toen de Engelse landschapsstijl steeds populairder werd, kreeg ook het Baarnse bos een make-over. De statige lanen veranderde in kronkelige paden, er kwamen bruggetjes over de verschillende beekjes en meer hoge bomen werden geplant. Dit alles zorgt voor een prachtige natuurlijke indruk, wat zorgt voor veel rust.

Op de route kom je langs kasteel Groeneveld. Dit kasteel is tegenwoordig de thuishaven van het Nationale Centrum voor Bos, Natuur en Landschap. Net als de natuur heeft ook het kasteel invloden van zowel de Franse als de Engelse stijl. Een bezoek aan het kasteel en het grand café is zeker de moeite waard.

Wandelen door het groene westen
Wandelroutes Westen

Flevoland | Oostvaardersplassen

diverse afstanden

Een natuurgebied als de Oostvaardersplassen kom je zeker niet overal tegen. Het moerasgebied bevat rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. De natuur bepaalt het rimte en dat maakt het een mooie omgeving voor een fijne wandeling.

Er zijn veel soorten dieren die je in dit gebied tegen kunt komen. Denk hierbij aan ganzen, lepelaars en aalscholvers, maar zeker ook reeën, vossen en hazen! Om de graslanden tot ontwikkeling te brengen zijn er ook grote grazers in dit gebied te vinden.

Op de website van Staatsbosbeheer kun je alle routes vinden!

Staatsbosbeheer – Oostvaardersplassen
Wandelroutes Oostvaarders

Meer wandelroutes

Ken je zelf nog mooie wandelroutes bij jou in de buurt? Laat dit dan vooral weten! Heb je een mooie wandelroute uitgekozen? Maak dan een activiteit aan in de Klup app en trek er samen op uit.

Maak een activiteit aan