In de wintertijd blijven we toch veel meer thuis. Daardoor bewegen we minder dan eigenlijk goed voor ons is. Dat brengt allerlei risico’s met zich mee voor lichaam en geest. Neem daarom regelmatig een wandeling. Gelukkig wandelen kluppers in coronatijd al veel met elkaar. Wij geven 10 extra redenen die helpen om nog vaker de wandelschoenen aan te trekken.

 

1. Genieten van de Nederlandse natuur

Tijdens een wandeltocht door de Nederlandse natuur zie je pas echt hoe mooi ons land is. Ieder gebied heeft weer zijn bijzonderheden. Bijvoorbeeld het moerasgebied van de Oostvaardersplassen, het veelzijdige Pieterpad of ga eens uitwaaien tijdens een wandeling op de Waddeneilanden. Ieder seizoen is de Nederlandse natuur weer anders. Het verveelt daarom nooit!

wandelen redenen

2. Gezond voor je lijf

Wandelen is goed voor je lichaam. Je verliest op een gezonde manier calorieën. Je spierkracht neemt toe, botten en kraakbeen worden sterker. Zeker nu we ouder worden, merken we dat de soepelheid van ons lichaam wat minder wordt. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.

 

Andere voordelen zijn:

Het verlaagt je bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Met regelmatig wandelen verklein je het risico op Diabetes 2.

Je krijgt een betere stofwisseling door dagelijks te wandelen.

Regelmatig wandelen versterkt je immuunsysteem.

Op zoek naar mooie wandelroutes van Nederland in 2021? Klup zet de beste stadswandelingen in Nederland op een rijtje. Lees het via onderstaande knop. De beste stadswandelingen in Nederland

3. Gezond voor je geest

Niet alleen de voordelen voor je lijf zijn groot. Wandelen vermindert het stressniveau. Je voelt je meer ontspannen en relaxt na een wandeling. En niet onbelangrijk: met wandelen houd je je hersenen actief. Daarmee verklein je de kans op dementie op latere leeftijd. En: wandelen maakt ons gelukkiger!

4. Wandelen kan overal en altijd

Wandelen is heel laagdrempelig. Je hoeft geen abonnement te hebben bij een vereniging en je zit niet vast aan vooraf bepaalde uren. Als je zin hebt, ga je gewoon. Je trekt de deur achter je dicht en zet de eerste stappen.

5. Een goedekope activiteit

Wandelen is waarschijnlijk de goedkoopste sport die we kunnen doen. Wil je een pauze met koffie en thee? Neem een thermoskan van thuis mee om nog meer geld te besparen. Het enige waar je beter niet op kunt bezuinigen is goede wandelkleding. Het comfort tijdens je tochten wordt vergroot met de juiste kleding!

6. Wandelen is gezellig

Het is supergezellig om met meer mensen een leuke wandeling te maken. Wij bespreken tijdens onze tochten zoveel verschillende onderwerpen, dat we bijna tijd tekort komen om te genieten van de prachtige omgeving.

7. Wandelen maakt je creatiever

De bekende Erik Scherder stelt in dat wandelen de mens creatiever maakt. Je vindt sneller de oplossing voor een probleem waarover je al dagen loopt te piekeren.

wandelen redenen

8. Prikkel je zintuigen

We hebben gemerkt dat we tijdens onze wekelijkse lange wandelingen steeds meer dingen zien en horen. De geluiden van de fluitende vogels vallen steeds beter op. We hebben meer oog voor kleine details in de natuur.

9. Wandelen levert niet veel blessures op

Met een wandeling belasten we onze spieren niet op een extreme manier. Daarnaast is het veel minder een schokkerige beweging dan bijvoorbeeld hardlopen. Onze gewrichten hebben daarom minder te lijden van iedere stap die we zetten, in tegenstelling tot joggen. Wandelen is dus een veilige sport waarbij de kans op blessures niet heel groot is!

10. Goed voor je humeur

Een wandeling maken, maakt de mens blij. Door te genieten van de natuur, even geen zorgen aan ons hoofd te hebben en lekker in beweging te zijn, worden we vrolijk. Dat komt door de aanmaak van serotine.

Trek je wandelschoenen maar aan!

Benieuwd naar welke wandelactiviteiten georganiseerd zijn in jouw buurt? Bekijk alle wandelactiviteiten in de Klup-app door op onderstaande knop te klikken. Veel wandelplezier!

Naar Klup-app