Voor velen is het niet zomaar om de hoek, maar toch het bezoeken waard. Dus waar wacht je nog op? Het is tijd om uit te waaien! Inspireer je door de beste plekken om te wandelen op de Waddeneilanden.

 

De Wadden

We wandelen wat af met zijn allen. De een doet het om af te vallen, de ander wil even zijn hoofd leegmaken en weer een ander spreekt juist af om gezellig samen een wandeling te maken. Er zijn genoeg redenen om lekker buiten te wandelen. Elke keer dezelfde wandeling wordt op den duur wel saai. Eerder deelden we de beste stadswandelingen. Maar als je echt op zoek bent naar een prachtige plek voor een wandeling, moet je naar de Waddeneilanden. Er zijn namelijk maar weinig plekken waar je zo heerlijk kunt wandelen met zoveel ruimte om je heen!

De diverse Waddeneilanden

Geen plek in Nederland is zo in trek als de Waddeneilanden. Niet gek ook, want elk eiland is speciaal. Texel heeft zijn schapen en Terschelling de cranberry’s. Vlieland ligt het verst van de vaste wal af. Amelanders spreken hun eigen taaltje en Schiermonnikoog is het kleinst bewoonde eiland. Last van keuzestress? Alle vijf zijn ze mooi. En voor alle eilanden geldt: de voorpret begint al op de boot.

wandelen Schiermonnikoog

Wandelen Texel

Ga je naar Texel om te wandelen? Dan biedt vooral de westkust van Texel goede mogelijkheden voor een wandeling. Je loopt dan langs het strand én in de duinen en het bos. Op dit grootste eiland van het Waddengebied bevindt zich zelfs een nationaal park: het Nationale Park de Duinen van Texel. En ooit gehoord van de Slufter? Een uniek gebied dat een open verbinding heeft met de zee en bekendstaat als hét vogelparadijs van Texel.

Bij de VVV vind je verschillende kaarten van het eiland die jou als wandelaar houvast bieden om er op uit te trekken. Als je liever van tevoren je route wil uitstippelen is de wandelroute van de ANWB een aanrader.

Wandelroute Texel

Wandelen Vlieland

Op het kleinste Waddeneiland zijn de vogels de baas. Dé plek om vogels te spotten op Vlieland is de Kroon’s Polders. Het kuierpaadje rondom is vrij begaanbaar. Een leuke andere tip? Bezoek de Vuurboetsduin. Met zijn 45 meter is het de hoogste duin van het Waddengebied. Wandelroute Kikkerbult en Kooisplek begint hier. De wandeling gaat door bos en duin en begint met een flinke klim. Onderweg geniet je van een mooi uitzicht over de duinen en landschappen vol cultuurhistorie.

Wandelroute Vlieland

Wandelen Terschelling

Terschelling is een echt walhalla voor de wandelaar, want het heeft maar liefst 200 kilometer onverharde wandelpaden. Onderdeel van werelderfgoed de Waddenzee zijn ook de kwelders van de Boschplaat, aan de oostkant van Terschelling, en natuurgebied Noordvaarder, in het westen. Verder vind je langs de Waddenzee een prachtig kweldergebied en iets landinwaarts Berkenvallei, het grootste natuurlijke bos van de Waddeneilanden. Genoeg plekken om te wandelen, dus hoeveel tijd heb je?

De wandelroute van Tweevoeter is een aanrader. Hij voert je van West naar Midsland. En wil je dan nog verder? Dan kun je hun tweede route op het oosten van het eiland erachteraan plakken.

Wandelroute Terschelling
Wandelen Ameland

Wandelen Ameland

Ameland staat bekend om de gezelligheid, het duingebied ‘t Oerd en de vele zeehonden. Verder heeft Ameland heel veel plantensoorten. Van de 1400 soorten die Nederland telt, komen er zo’n 500 op Ameland voor. Strandwandelingen maken zijn op Ameland een must. Leuk om te weten: in 2020 kreeg het eiland de titel ‘Schoonste strand van Nederland’ én werd het beloond met een Quality Coast Award. En tijdens het wadlopen kun je ook uitstekend zeehonden spotten! Op de website van Staatsbosbeheer vind je veel inspiratie voor wandelroutes op Ameland.

Wandelroute Ameland

Wandelen Schiermonnikoog

Wandelen over het breedste strand van Europa, een uitgestrekte zandvlakte of tijdens en wandeling op zoek naar bijzondere paddenstoelen? Dit eiland is uitermate geschikt voor de wandelaar!

Wist je dat Schiermonnikoog november heeft uitgeroepen tot Wandelmaand? Gedurende de hele maand is er een uitgebreid programma van wandelingen rondom vier thema’s: Natuur, Culinair, Cultuurhistorie en Zelf op pad. Heb jij een plekje vrij in jouw agenda? Dan is een bezoek aan dit prachtige Waddeneiland zeker een aanrader.

Wandelroute Schiermonnikoog

Ready to wandel!

Benieuwd naar welke wandelactiviteiten er juist worden georganiseerd in jouw buurt? Bekijk alle wandelactiviteiten in de Klup app door op onderstaande knop te klikken. Veel wandelplezier!

Naar Klup-app