De dagen worden korter, het daglicht is zwakker en het wordt steeds wat kouder. De winter is in aantocht! Sommige mensen voelen zich dan neerslachtig. Heb jij last van een lusteloos en somber gevoel? Misschien heb je last van een winterdepressie of winterdip. Gelukkig is daar alles aan te doen!
Depressief in de winter
Veel mensen hebben in de herfst en winter last van verminderde energie en een minder goed humeur. Zeker tegen het einde van de winter snakken zij vaak naar zon en vrolijkheid. Bij sommige mensen worden deze klachten zo ernstig, dat je kunt spreken van een depressie.
We spreken van een winterdepressie als jij ten minste twee weken lang, bijna dagelijks last hebt van vijf of meer depressieve symptomen tijdens de wintermaanden. De klachten beginnen in het najaar of in de winter en gaan in het voorjaar vanzelf over en komen tenminste twee jaar achter elkaar terug.
Een winterdip
Voel je je deze winter wat minder goed in je vel? Geen zorgen! Het hoeft niet meteen te betekenen dat je een winterdepressie hebt. Veel mensen hebben te maken met een winterdip. Een winterdip is een milde vorm van een winterdepressie, waarbij mensen niet alle symptomen hebben van een winterdepressie. Vermoeidheid en weinig energie zijn veel gehorende klachten bij een winterdip. Sombere gedachten wordt nauwelijks genoemd.
Redenen voor winterdepressie
Een winterdepressie heeft waarschijnlijk te maken met veranderingen in de hoeveelheid licht. In het najaar wordt het vroeg donker. De zon komt later op en geeft minder licht. Jouw biologische klok kan ontregeld raken doordat je te weinig zonlicht krijgt op de donkere winterse dagen. Het lichaam past zich hieraan aan, door de aanmaak van melatonine.
Te veel melatonine aanmaken
Melatonine is een hormoon dat ’s avonds wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat je in slaap valt. Wanneer de dagen korter zijn wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt. Dit heeft dus invloed op jouw dag- en nachtritme, slaap en stemming.
Symptomen winterdepressie
Bij een winterdepressie heb je last van verschillende depressieve symptomen. Deze symptomen kunnen ook lijken op beginnen burn-out klachten. Iemand met een winterdepressie heeft vaak last van:
Vermoeidheid
Veranderd slaappatroon
Lusteloosheid
Veranderde eetlust
(Ernstig) sombere gedachten en gevoelens
Prikkelbaar
Concentratieproblemen
Verminderde interesse en plezier
Minder behoefte aan sociale contacten
Een negatief zelfbeeld, een negatief beeld van anderen en een negatief toekomstbeeld
Winterdepressie voorkomen
Wat kun je zelf doen? Onderstaande tips kunnen helpen om een winterdepressie of -dip te voorkomen of verminderen:
Sta vroeg op
Ook als je de avond ervoor laat naar bed bent gegaan. Advies is voor 08.00 uur. Op deze manier leer je jouw biologische klok dat de dag is begonnen. Uiteindelijk maakt dat het opstaan makkelijker!
Ontbijt altijd
Ook dit is een signaal voor je lichaam om wakker te worden en ‘aan de slag te gaan’. Eet gezond en slik eventueel extra vitamine B12 en vitamine D
Beweeg regelmatig
Doe dit het liefst buiten. Zo word je gelijk blootgesteld aan licht. Maak bijvoorbeeld een wandeling of stap op de fiets.
Doe leuke dingen
Onderneem nog steeds sociale activiteiten en sluit je niet af van de buitenwereld. Hier kijk je naar uit en geeft ook positieve energie. Ben je op zoek naar nieuwe sociale contacten en activiteiten bij jou in de buurt? Neem een kijkje in de Klup app!
Start met kluppen