Zo’n 300 dorpjes in Italië mogen zich officieel de mooiste dorpjes van Italië, I borghi più belli d’Italie, noemen. Deze lijst is in 2001 opgericht voor kleine gemeenten met als doel het historische karakter te beschermen en ze tegelijkertijd nieuw leven in te blazen!

In de nieuwe editie van De Smaak van Italië ontdek je de 18 meest bezienswaardige dorpjes uit Zuid-Italië en op de eilanden Sicilië en Sardinië. Hier worden alvast drie mooie dorpjes uit de selectie gedeeld!

1. Atrani

Op steenworp afstand van Amalfi ligt Atrani; slechts een steile rots scheidt de twee dorpen van elkaar. De Nederlandse kunstenaar Escher bezocht in 1923 het kleurrijke vissersdorp en verloor er direct zijn hart aan. Hij vereeuwigde de gestapelde huizen in een groot aantal van zijn (abstracte) werken. Waar Escher voornamelijk naar de vormen keek, bewonderen wij de sfeer van Atrani. Denk aan charmante straatjes, balkons met drogend wasgoed, luide discussies in de koffiebar, zonnige terrassen en een frisse zeewind. Kortom, Zuid-Italië ten top.

2. Castellabate

Cilento is een prachtige kuststreek, rijk aan historische berg- en vissersdorpjes. Het charmante Castellabate is een combinatie is van deze twee. Het middeleeuwse gedeelte van dit plaatsje, met smalle straten en talloze trappetjes, prijkt op een 280 meter hoge berg en kijkt uit over de Tyrreense zee. De lokale hotspot hier is Castello dell’Abate (waarvan de dorpsnaam een verbastering is), een eeuwenoud kasteel met een panoramisch plein. Elke avond komen de bewoners er bijeen voor een praatje en een wandeling. 

3. Furore

Furore wordt gevormd door een fjord. Het beschutte baaitje wordt omringd door hoge kliffen en een paar pretentieloze, gekleurde huisjes. Naast zwemmen en relaxen op het strand, kun je hier ook voor sportievere activiteiten terecht, zoals wandelen of mountainbiken. Elk jaar in september komen muurschilders samen om de huizen van het dorp een nieuw kleurtje te geven.

Meer Italië

Eerder schreven we over fietsen door Italië, wat een top ervaring is! Ook in het najaar. Wil je nou nog meer lezen? Ontdek meer in de nieuwste editie van De Smaak van Italië!

De Smaak van Italië