Fietsen door Italië is misschien wel dé manier om het land te beleven. Snel genoeg om veel te zien; langzaam genoeg om te genieten van wat je onderweg tegenkomt. Het Toscaanse architectenduo Alessandro en Sabrina fietst graag over de beroemde heuvels van hun regio. Ze koersen van de duomo in Prato naar de duomo in Pistoia en komen onderweg langs de mooiste plekken.

De start van de fietsroute

Alessandro en Sabrina fietsen weg bij de duomo van Prato, het historische centrum uit. Het eerste gedeelte van de route volgt de Bisenzio-rivier, die door het landschap kronkelt. Zo’n 15 km verder ligt Montemurlo. Aan het begin van het stadje zie je, op de hellingen van de Monte Ferrato, een crèmekleurige villa. La Villa di Bagnolo. Deze vila is al jarenlang het domein van de familie Strozzi. Dit was een machtige familie die het altijd aan de stok had met die andere machtige, Toscaanse familie: de Medici. De villa is sinds 1965 in handen van de familie Pancrazi.

Leuk weetje

Toen de markies in de jaren zeventig de wijngaard opnieuw wilde aanplanten, werden er per ongeluk (en zonder dat de markies het merkte) Pinot Noir-stokjes geleverd in plaats van de sangiovesedruif die je overal in Toscane ziet. Na jaren klungelen nodigden ze oenoloog Nicolò D’Afflitto uit van Fattoria di Celle.

Goricollit constateerde dat ze al die tijd aan het ploeteren waren voor de verkeerde druif. Eindelijk snapten ze waarom de verrekte jongens maar niet wilden groeien! Ze besloten toch door te gaan met de Pinot Noir-druivenstokken en inmiddels winnen ze, onder de naam Marchesi Pancrazi, prijzen. Het oogstjaar 2012 behoort zelfs tot de beste 6% van wijnen ter wereld. Ook hun olijfolie, extra vergine, is trouwens erg lekker”, zegt Sabrina. Neem contact op voor je langsgaat.

Fattoria di Celle

“Aan het einde van de jaren vijftig was een steenrijke familie, la famiglia Gori, op zoek naar een nieuw onderkomen voor hun alsmaar groter wordende kunstcollectie. Ze verplaatsten de werken van Prato naar de Fattoria di Celle; een villa met daaromheen een enorm stuk grond. Dat stuk land inspireerde Giuliano Gori. Naast het bewaren van zijn reeds verzamelde kunst, nodigde hij kunstenaars uit. Zij maakten grote beeldhouwwerken en installaties in de tuinen van de villa. Inmiddels telt het park zo’n zeventig vaste werken en worden er in de fattoria zelf ook regelmatig wisselende exposities gehouden,” zegt Sabrina.

Etappe 2

Dwars door de renaissance

Het duo fietst verder. “Een klein stukje verderop ligt Villa Pazzi al Parugiano, die tot 1935 in handen was van de familie Pazzi. In de renaissance was dit stukje Toscane, tussen Prato en Pistoia, de plek waar invloedrijke families zich verpoosden.

In de immense villa’s smeedden ze wrede plannen om elkaar uit te schakelen, in de hoop alle macht over het gebied te verkrijgen. In 1935 kocht de Italiaanse architect Alessandro Coppedè het gebouw. Hij voegde er een galerie aan toe om zijn kunstwerken in op te slaan. Dit gebouw heeft ook een eigen kerkje. De schitterende fresco’s daarin zijn gemaakt door Giovanni Stradano. Je kunt deze plek helaas niet zomaar bezoeken. De villa is alleen open voor speciale gelegenheden zoals bruiloften. Maar je kunt het altijd proberen en even bellen!” vertelt Alessandro.

Etappe 3

Fietsen op de heuvels

De fietstocht gaat verder en Alessandro vervolgt zijn verhaal: “Tot nu toe was de weg vlak, maar nu gaat het klimmen beginnen. We zijn op weg naar Vino Vanempo, een kleinschalige wijngaard waar wijn wordt gemaakt door Michele Sachetti. Michele verbouwt zonder chemicaliën. Op slechts 8 hectare worden verschillende druiven zoals trebbiano toscano, san colmbano, en sangiovese vertroeteld. De productie is beperkt, jaarlijks zo’n 15.000 flessen. Wij drinken hier vaak Brange (een oranjewijn) en Amarco’ (blend van 45% san colombano, 35% trebbiano en 20% malvasia bianca). Michele leidt je graag rond maar ik zou hem wel een paar dagen van tevoren bellen.

Meer over Vino Vanempo

 

“Wie op dit punt nog verder wil fietsen; een stuk verder op vind je Amaltea, een kleinschalige kaasboerderij waar ze de lekkerste geitenkaas van Toscane maken. Maar wees gewaarschuwd. Ook als je hier niet voor de lange optie gaat, is de klim behoorlijk.”

Meer over fietsen in Italië

Wil je het hele verhaal over de fietstocht van Alessandro en Sabrina lezen? Lees het in het Klup Magazine!

Ben jij gek op Italië en wil je vaker geïnspireerd worden voor dit prachtige land? Abonneer je dan voor de Smaak van Italië. Je ontvangt nu leuke extra’s en het huidige nummer gaat over
Wonen & Werken. Zo lees je onder andere over:

Toscane op de fiets, van Prato naar Pistoia

Riviera di ulisse; kustlijn tussen Rome & Napels

Historisch shoppen in genua

Lago d’orta in 48 uur dit zijn de hotspots

Ultieme pastagerechten en recepten

Borghi più belli: de 18 mooiste dorpjes van Zuid-Italië

De Smaak van Italië

Fotograaf Sofie Delauw

Tekst Inger van der Ree