Deze week lees je over de preventieve werking van krachttraining! Vorige week heb je al kunnen lezen (zie hier de eerste blog van Anna) dat combinatie van blijven bewegen én twee keer per week krachttrainen heel belangrijk is als vijftigplusser. Dit om fit te worden en natuurlijk ook te blijven. Wist je dat krachttraining helpt om blessures te voorkomen en helpt bij het versnellen van een herstelproces? Je leest het allemaal in deze blog.

Hou je gewrichten in vorm

Wanneer je ouder wordt neemt het kraakbeen af in je lichaam en gewrichten slijten. Hier kun je zelf niets aan doen, het hoort er nou eenmaal bij. Het trainen van spieren die de gewrichten sturen is daarom heel belangrijk. Wanneer je je spieren traint zorg je er namelijk voor dat je spieren opvangen wat het kraakbeen niet meer kan. Doe je dit regelmatig, dan zorg je ervoor dat gewrichten minder stijf worden. Je spieren blijven zo sterk en de conditie van het gewricht wordt beter. Ook de pijn in een gewricht wordt minder en daardoor voel je je beter.

Soms is het toch zo dat een gewricht zó versleten is dat alleen een operatie nog zorgt voor verbetering. Of wanneer er bijvoorbeeld blijvend letsel is door een ongeval. Heb je spieren eromheen die sterk zijn, dan zal het herstel hiervan ook veel sneller gaan. Op het moment dat je last krijgt van een blessure, kan krachttraining ervoor zorgen dat de revalidatietijd aanzienlijk korter is. Ook tijdens een blessure kun je gewoon andere spieren of lichaamsdelen blijven trainen. Je hoeft dus nooit helemaal stil te zitten.

Ouder worden

Recht van lijf en leden

Je zult merken dat bij het ouder worden je houding verandert. Je kunt een beetje krimpen of gaat krommer lopen. Ook de spieren die ervoor zorgen dat je rechtop blijft staan gaan achteruit. Door de spiergroepen die je houding ondersteunen te (blijven) trainen: je buik, rug, billen en benen, blijf je recht van lijf en leden en behoud je je balans. Vitaal en gezond blijf je hier zeker mee!

Trainster Judith neemt je in deze video mee voor de tweede workout van 2023 💪

Krachttraining: ook goed voor de geest

Er is ook onderzoek gedaan naar een verband tussen dementie en krachttraining. Bij een zes maanden durend onderzoek van de Universiteit van Britisch Columbia werden is dit gedaan. Hier werden ouderen met de eerste tekenen van dementie ingedeeld in groepen. De eerste groep deed aan krachttraining, de tweede groep deed aan aerobics oedeningen en de derde groep voornamelijk balansoefeningen en lichte spieroefeningen. Misschien voel je het al aankomen, bij de groep die aan krachttraining deed verbeterde het geheugen en de concentratie het meest! Ook het vermogen om problemen op te lossen en beslissingen te nemen nam toe. Dit zijn allemaal fijne bijkomstigheden wanneer je ouder wordt.

Uit een ander onderzoek, aan de Universiteit van Pittsburgh, bleek dat bij volwassenen boven de 65 jaar die begonnen met krachttraining de hersenen zowel in functie als in grootte toenamen. Niet alleen is het dus goed voor je lichaam, maar ook de mentale gezondheid gaat aanzienlijk vooruit. Wil je de kans op dementie of Alzheimer verlagen en gezond ouder worden? Start dan zeker met krachttraining.

In het volgende filmpje zie je wat voor positief effect krachttraining heeft: “You can’t change your genes, but you can change your lifestyle” 

Deze informatie en oefeningen worden gedeeld door Anna van Sixty Up Force. Wil je meer informatie over haar platform? Kijk dan op www.sixtyupforce.nl voor alle mogelijkheden.