Het is weer de tijd van goede voornemens en daar dragen we graag ons steentje aan bij. Anna heeft persoonlijk het belang van krachttraining ervaren na een mislukte operatie en startte daarom haar eigen platform, speciaal gericht op 50-plussers. In de maand januari deelt ze iedere dinsdag handige en praktische informatie om fysiek sterk het nieuwe jaar te beginnen.

Bewegen en krachttraining zijn verschillende dingen

Actief blijven en leuke dingen doen. 50-plussers van nu zitten lekker in hun vel, ondernemen leuke dingen en doen overal aan mee. Lekker wandelen, fietsen, golfen…  We denken dat we daarmee voldoende bewegen, maar dat is niet zo! Juist op oudere leeftijd is ook krachttraining nodig. Bewegen en krachttraining zijn twee verschillende dingen. Anna vertelt wat je deze maand kunt verwachten en waarom zij het zo belangrijk vindt. Ook leuk om te melden is dat Anna vandaag (3 januari) haar verhaal vertelt bij Tijd voor Max op NPO1 tussen 17.00 – 18.00.

Actief zijn na je 50e loont

‘Senioren’ die actief blijven bewegen én minimaal 2x per week 35 minuten aan krachttraining doen, volgens de beweegnorm van de Gezondheidsraad, verliezen geen spiermassa. Het behoud van spiermassa heeft meer voordelen dan alleen het behoud van kracht: je herstelt sneller na operaties, het proces van botontkalking vertraagt en spierweefsel is ook als intern orgaan betrokken bij eiwitopslag, glucoseregulatie, hormoonhuishouding en cellulaire communicatie. (Uit het wetenschappelijke artikel geschreven door onder andere de bekende verouderingsonderzoekers Andrea Maier en Rudi Westendorp).

Krachttraining

Krachttraining: Wat past bij jou?

Als iemand van 50-plus of ouder die gaat starten met krachttraining, kun je je trainingen opbouwen in gewicht en intensiteit door bijvoorbeeld series van oefeningen op je eigen niveau te doen. Je wordt gespierder, vitaler en fitter.
Oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijkertijd trainen – dit zijn compound of samengestelde oefeningen – zijn heel geschikt om je lichaam (weer) sterk te maken. Je hoeft niet iedere training alle spiergroepen te trainen, je kunt er ook voor kiezen om dit af te wisselen, met de ene week de ene spiergroep en de andere week een andere. Na 4 – 5 weken merk je al verschil!

Trainster Judith neemt je in deze video mee tijdens de eerste workout van 2023 💪

Blessures en blijven bewegen

Zelfs als je last hebt van pijntjes of een blessure kun je aangepast blijven trainen. Fysiotherapeuten en artsen wereldwijd adviseren om aan krachttraining te (blijven) doen als je ouder wordt. Bij blessures maak je de spieren rondom het gewricht sterker en ben je vaak met 3-4 weken van de pijn af. Dr. Ken Berry uit de Verenigde Staten vertelt in dit filmpje de 13 voordelen voor om te blijven trainen als je ouder wordt.

Kies wat het beste bij jou past

Ga je in de sportschool trainen of thuis online?
Misschien wil je naast het trainen ook nieuwe mensen leren kennen. Dan past trainen in de sportschool waarschijnlijk beter bij je. Maar als je niet naar de sportschool wilt of kunt, zijn er online goede trainingen te vinden. Je kunt dan gewoon in je eigen huis, op een tijd die jou het beste uitkomt, trainen. Zo biedt Anna met haar online sportschool Sixty up Force leuke gevarieerde trainingen, een online bibliotheek met de meest voorkomende blessures en aangepaste oefeningen en de mogelijkheid om te overleggen met een fysiotherapeut.

Heb je al goede voornemens gemaakt?

Zet krachttraining erbij…  en begin vandaag nog! 

Anna deelt in januari iedere dinsdag via de Klup-app handige tips en video’s om het jaar actief te beginnen. Wil je meer informatie over haar platform? Kijk dan op www.sixtyupforce.nl voor alle mogelijkheden.