Het ‘alleen zijn’ komt steeds meer voor in 2022. Zeker door de coronamaatregelen die om de zoveel tijd worden aangescherpt of juist weer losgelaten. Daardoor voelden mensen zich alleen. Een van de vervelendste dingen is dat anderen veel vooroordelen hebben over alleen zijn, terwijl zij totaal niet weten wat het inhoudt. Bij deze; alleen zijn is niet leuk, maar je bent niet per definitie ongelukkig of depressief. Wat is alleen zijn dan wel?

Wat eenzaamheid écht betekent

Een van de belangrijke sites die in 2022 al vele malen werd bezocht, is de website eenzaamheid.nl. Zij vertellen dat eenzaamheid is dat je je niet verbonden voelt. “Je ervaart minder contact met andere mensen dan je wenst. Het gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten”.

Toch is eenzaamheid echt een persoonlijke ervaring. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit, of je hebt er na een tijdje vrede mee. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerken nodig dan een ander. 

Bij Klup houd je zelf in de hand hoe groot je sociale netwerk is. Jij bepaalt met welke contacten (en hoe vaak) je wilt chatten. 

Hoe word je eigenlijk eenzaam?

Lees hier ‘De top 5 oorzaken van eenzaamheid’

Verschillende soorten eenzaamheid

Nu we weten wat eenzaamheid tegenwoordig precies inhoudt en dat het bij iedereen anders kan zijn door de persoonlijke ervaring, is het handig om te weten wat voor soort eenzaamheid er eigenlijk voorkomt. Volgens Mentaal Beter, bestaan er vier soorten: 1. Bij emotionele eenzaamheid mis je verbondenheid met anderen, een hechte, intieme band. Zeker in 2022, is dit een van de meest voorkomende eenzaamheid. In dit geval ervaar je contact als moeizaam of oppervlakkig. 2. Bij sociale eenzaamheid, heb je een tekort aan betekenisvolle relaties met anderen. Je hebt minder sociaal contact. 3. Existentiële eenzaamheid is een soort van verloren of zwervend gevoel. Geen eigen plek of rol in het leven kennen, een gevoel van zinloosheid. Het gaat meer om de zingeving dan over je sociale contacten. 4. De laatste is het sociaal isolement. Het is niet hetzelfde, maar is wel een eenzame situatie, waarbij er vooral een gebrek is aan relaties. Je leest hier meer over in de blog over sociaal isolement in 2022.
eenzaamheid betekent

Niet alleen zijn met Klup!

Anno 2022 zie je je huidige connecties gewoon simpelweg minder of is het lastiger om nieuwe connecties op te bouwen. Je brengt hierdoor meer tijd alleen door. Via de Klup-app kom je eenvoudig in contact met mensen van verder weg of in de buurt en kun je het hebben over dezelfde interesses en hobby’s. Als de maatregelen het toelaten, kun je elkaar ook ontmoeten middels verschillende activiteiten. Maak er zelf een aan of meld je aan voor een activiteit van een ander. Zo maak je samen momenten en geniet je, ondanks deze rare periode, van het avontuurlijke leven.

Naar de Klup-app