Bologna ontdek je etend. Het culinaire hart van deze stad is de Quadrilatero; een verzameling smalle straatjes tjokvol delicatessenzaken. Local Laura Rodio wijst ons de weg.   

Het kloppende, oude hart van Bologna is de Quadrilatero, dat letterlijk ‘vier kanten’ betekent. Vlak bij het elegante Piazza Maggiore vind je in dit levendige buurtje allerlei bars, osterie en de gerenoveerde en overdekte markt Mercato di Mezzo; waar je kunt proeven van de lekkerste drankjes, kazen en vleeswaren. Al in de middeleeuwen was dit een belangrijke wijk van Bologna, niet alleen vanwege de markt of om een hapje te eten, maar ook omdat er de universiteit, het financiële centrum van de stad, ziekenhuizen en theaters gevestigd waren. Ook de Due Torri, de twee torens (voluit de Torre degli Asinelli en de Torre Garisenda) die nog steeds de skyline van Bologna bepalen, vind je hier. 

Prachtig gevulde delicatessenzaken

In de oude, smalle straten; Via Drapperie, Via Pescherie Vecchie en Via Clavature (vernoemd naar de bedrijven en ambachten die van oudsher aanwezig waren zoals draperieën, visverkopers en sleutelmakers) bruist het van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond. De prachtig gevulde delicatessenzaken die je hier in overvloed vindt, zijn dé plek om kennis te maken met enkele van de bekendste specialiteiten van de stad. Van salumi zoals mortadella, prosciuttoen salame rosa tot tigelle, tortellini en torta di riso (de traditionele custard-rijstcake).

1. Paolo Atti & Figli

Een bezoek aan Bologna zou niet compleet zijn zonder tortellini te proberen. Hier, in een van de meest historische en karakteristieke winkels van Italië, praktisch in de schaduw van de twee torens, maken Paolo Atti en zijn familie al meer dan 150 jaar pasta, brood en gebak. Een prachtig verpakt pakket, met vers gemaakte ambachtelijke tortellini of een van hun beroemde taarten, zoals de torta di riso of certosino (een gekruide cake met donkere chocolade, gekonfijt fruit, honing, noten en wijn), is het perfecte souvenir. Eigenlijk is alleen hun etalage al een bezoekje waard. Paolo Atti & Figli heeft twee winkels: de grotere in Via Caprarie 7 en de andere in Via Drapperie 7

2. Tamburini

Al bijna een eeuw lang kun je hier dineren in het restaurant of bij de delicatessenbalie wat van de heerlijke mortadella IGP of culatello (die is gemaakt van lokaal varkensvlees en op de traditionele manier is gezouten zonder conserveermiddelen) inslaan om mee naar huis te nemen. Probeer ook de salame rosa, een minder bekende en moeilijker te vinden specialiteit van Bologna die dateert uit de zestiende eeuw. Ondanks zijn naam is het niet zozeer een salame, maar eerder een langzaam geroosterde ham, gemaakt van grote stukken varkensschouder, -bout en -kaak. Via Caprarie 1

3. Drogheria Gilberto

Meer dan honderd jaar al heeft Gilberto twee winkels naast elkaar; één die dienstdoet als wijnwinkel die wijnen van over de hele wereld verkoopt, en de ander is volledig gewijd aan schoonmaakproducten. Je vindt er prachtige houten borstels in elke vorm en grootte. Plus andere mooie keuken- en huishoudelijke artikelen. Van kleine houten lepels tot glazen rietjes en truffelborstels. Via Drapperie 5 (hoek van Via Pescherie Vecchie)

4. Salumeria Simoni

Dit is een prachtig gevulde delicatessenwinkel met het beste uit de regio. Van superlekkere mortadella en salame rosa tot ambachtelijk gemaakte pasta (tortellini, ravioli en balanzoni; groene tortelloni gevuld met mortadella en ricottaen heerlijk geserveerd met ragù). Kaasliefhebbers kunnen ook kiezen uit een goede selectie van lokale en regionale kazen, met name Parmigiano Reggiano DOP, van stravecchio – veertig maanden oud – tot kazen die alleen gemaakt zijn van Bruna-koemelk of Vacche Rosse-melk. Via Drapperie 5/2a

5. Antica Aguzzeria del Cavallo

Deze winkel van bijna 250 jaar oud is al zes generaties in handen van dezelfde familie. Eeuwenlang hebben ze voor de hele de stad messen geslepen, en nog altijd staan ​​ze bekend om hun uitstekende selectie messen en pastagereedschap. Via Drapperie 12

6. Antico Panigicio Armando Priori

Deze kleine bakkerij, die al meer dan een eeuw aan de mooie straat Via Clavature ligt, is een juweeltje. Zoet gebak zoals maritozzi (broodjes met gedroogd fruit gevuld met room), ofelle (bladerdeeg gevuld met custard en appels), klassieke taarten zoals torta di riso, hartige grissini (soepstengels) met tomaat, maar ook historische streekbroden en handgemaakte tortellini zijn hier allemaal te vinden. Via Clavature 22

7. Zerocinquantino

Dit is een moderne plek om te proeven van een Bolognese klassieker: tigelle, kleine, ronde, platte focaccia-achtige broden die worden bereid in een speciale pan en vervolgens gevuld en warm worden gegeten. Probeer een tigellamet ansjovis en squacquerone (een zachte kaas), met culatello arrosto (geroosterde culatello) en auberginepaté of met pesto montanaro, een smaakvolle mix van varkensvet, knoflook en rozemarijn met geschaafde Parmezaanse kaas. Via Pescherie Vecchie 3/e

8. Osteria del Sole

In een kleine zijstraat tussen Via Orefici en Via Pescherie Vecchie is deze unieke osteria een levend overblijfsel van de historische Quadrilatero. Sinds 1465 is er weinig veranderd: je bestelt een glaasje wijn en als je iets wilt eten, neem je dat zelf mee. Er is een kleine binnenplaats, maar ook het interieur vol vintage-vondsten die nét niet matchen is charmant. Vicolo Ranocchi 1, zijstraat tussen Via Orefici en Via Pescherie Vecchie

Meer Italië

Eerder schreven we over fietsen door Italië, wat een top ervaring is! Ook in het najaar. Wil je nou nog meer lezen? Ontdek meer in de nieuwste editie van De Smaak van Italië!

De Smaak van Italië