Het Italiaanse eiland Elba heeft een heel aantal culinaire hoogstandjes. Denk hierbijj aan ‘zeewijn’ en vergeten uiensoep of gnocchi van wilde druif, erg bijzonder allemaal! De Nederlands-Italiaanse reisfotograaf Sabrina Gaudioo maakte een smakelijke strooptocht over het Toscaanse eiland. Je vindt hier de beste adresjes met authentieke en unieke gerechten.

Kustplaatsje Piombino

Via het kustplaatsje Piombino vertrekt de boot naar Portoferraio, aan de noordkust van Elba. Het silhouet van het eiland is vanaf hier al te zien. Elba is het meest bekend van de verbanning van Napoleon naar het eiland, maar niet alleen daarom is het leuk en interessant om te bezoeken.

Idyllisch plattelandsplaatje

Twee eeuwen geleden was Portoferraio al een belangrijjke havenstad. Letterlijk vertaald betekent het ijzerhaven. Vanuit hier werd ijzererts ui de mijnen van Elba naar het vasteland van Toscane verscheept. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd besloten het eiland een nieuwe bestemming te geven. Namelijk, een vakantieoord. Dat is zeker gelukt, want van het ruige mijnleven is weinig meer over. Je vindt er nu vooral veel wijngaarden en eindeloze rijen olijfbomen, een typisch Italiaans plaatje dus. In het laagseizoen is het vooral fijn om het eiland te bezoeken, er zijn dan maar een handje vol andere weggebruikers en toeristen te vinden.

Elba

Vissersvangst

Er wordt rechtstreeks vanuit boten vis verkocht. De vissers verkopen veel aan restaurants, een deel mogen ze zelf houden om zo een centje bij te verdienen. Het is dus erg vers, en daardoor extra lekker. Ze weten ook goed hoe het klaar gemaakt ‘hoort’ te worden, smullen geblazen dus.

Eenvoudig eten

Een van de culinaire parels van het eiland is Osteria Clandestina. De smaken van Elba komen voort uit eenvoudige gerechten wordt verteld voor de chef van het restaurant. Elba is altijd trouw gebleven aan haar roots, dankzijj de eilanders die hun hart storten in de lokale keuken en de culinaire tradities die daarbij horen. Misschien werd die in het verleden als bescheiden beschouwd, maar nu wordt de keuken eerder als verfijnd gezien.

Elba

Elba: een mooi eiland met een verfijnde keuken

Er is  nog veel meer te ontdekken op het eiland. Niet alleen het lekkere (italiaanse) eten wat er te vinden is, maar ook de kustlijn en de natuur is het bezoeken waard. Stel het eens voor aan kluppers, zeker dat er enthousiast zijn om samen Elba te ontdekken.

Meer Italië

Eerder schreven we over fietsen door Italië, wat een top ervaring is! Ook in het voorjaar. Wil je nou nog meer lezen over dit prachtige land? Ontdek meer in de nieuwste editie van De Smaak van Italië!

Bekijk de nieuwste Smaak van Italië