Camp Klupvoordeel Header

Leer nieuwe mensen kennen

Nieuwe mensen leren kennen:
15 effectieve manieren

Nieuwe mensen leren kennen. Het klinkt zo simpel, maar op latere leeftijd is dat misschien niet altijd even gemakkelijk. De spontane ontmoetingen zoals je die eerder had komen minder vaak voor. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om nieuwe mensen in je netwerk te krijgen. Omdat sociale contacten belangrijk zijn, zeker in 2021, delen wij 15 effectieve manieren om nieuwe mensen te leren kennen!

15 tips om nieuwe mensen te leren kennen

1. Gebruik een app

Nieuwe mensen leren kennen met een app? Daar zijn we bij Klup al ruim 5 jaar mee bezig. Online ontmoeten en offline afspreken, dat is wat je met Klup doet! Van borrels, fiets- en wandeltochten, bioscoopbezoekjes, etentjes tot filosofie avonden. In de app vind je elke week 200 activiteiten die door de kluppers zelf worden bedacht. Een ideale manier om middels leuke activiteiten andere actieve 50+ers te ontmoeten. Je kunt Klup gratis proberen, neem een kijkje op onze homepage voor meer informatie.

2. Ga vrijwilligerswerk doen

Door vrijwilligerswerk te doen kun je niet alleen anderen helpen, maar ook andere leren kennen. Je kunt je bijvoorbeeld als vrijwilliger aanmelden voor bepaalde evenementen bij jou in de buurt. Maar je kan je ook wekelijks inzetten bij bijvoorbeeld de voedselbank.

3. Sportschool groepslessen volgen

In plaats van alleen maar zelf aan de toestellen te hangen, is het veel effectiever om mee te doen met een leuke groepsles. Door vaker mee te doen ga je makkelijk gezichten herkennen. Even een ‘hé, je bent er ook weer’ en het gesprek loopt vanzelf los. 

4. Schrijf je in voor danslessen

Hou je van dansen of heb je altijd al de Salsa willen leren? Neem danslessen! Voor je het weet heb je een nieuwe danspartner gevonden waar je elke week de vloer mee onveilig maakt.

5. Word actief in een Facebookgroep

Voor veel interesses is er een bijpassende Facebookgroep te vinden. Een ideale manier om gelijkgestemden te vinden. Daarnaast is het een fijne laagdrempelige manier om het eerste contact te maken. Heb jij bijvoorbeeld interesse in vogelsoorten of ben je van het bakken? Kijk eens welke groepen daarvoor te vinden zijn op Facebook. Ga het contact aan met de andere leden en voor je het weet heb je er een nieuwe vriend bij.

6. Ga naar beurs

Bezoekers en verkopers op een beurs hebben gedeelde interesses. Dit is in je voordeel om makkelijk een gesprek met anderen aan te knopen. Voor je het weet ben je in een gesprek dat eindigt met het uitwisselen van telefoonnummers. Kijk eens op deze site voor wat inspiratie. Of bezoek deze beurs op het gebied van bakken en het decoreren van taarten.

7. Volg een workshop

Naast dat een workshop leerzaam is, is het ook een prima manier om andere mensen te leren kennen. Ze worden tegenwoordig in allerlei vormen gegeven: van schilderen, timmeren tot bloemschikken. Voer makkelijk gesprekken terwijl je bezig bent. Deze mensen staan open om iets nieuws te leren, en dus ook om een nieuw iemand zoals jou te leren kennen. Ook in de Klup app komen er allerlei workshops voorbij: yoga workshops, sieraden maken, schilderen, fotograferen of zelfs een reiki workshop.

8. Schrijf je in voor een cursus

Naast een eenmalige workshop kan je ook een cursus gaan volgen. Zo biedt deze site allerlei cursusprogramma’s aan voor iedereen vanaf vijftig jaar. Van kunstgeschiedenis, psychologie of filosofie tot cursussen over een spraakmakend filosoof, een literair meesterwerk, of een historische gebeurtenis. Een gemene deler hebben jullie al, dus ideaal om naast iets nieuws te leren ook nieuwe mensen te leren kennen!

9. Sluit je aan bij een club

Het leuke van een club is dat je al zeker weet dat jullie in elk geval een gezamenlijke interesse of hobby hebben. Dat scheelt een heleboel bij de eerste kennismaking. Sluit je aan bij aan leesclub, een filmclub, schaakclub, schrijfclub of een fotoclub. Het is bijna onmogelijk om hier geen nieuwe mensen te leren kennen. Er is altijd wel iemand in de groep waar je mee klikt. Bij Klup kan je natuurlijk ook zelf een boekenKlup of een kookKlup beginnen!

10. Ga op vakantie

Wanneer je ontspannen en uitgerust bent stijgt je zelfverzekerdheid. Dit betekent dus ook gemakkelijker nieuwe contacten leggen! Maar met welke organisatie ga je dan mee? Ook kluppers gaan graag op reis en nog liever met elkaar. Ga mee op wintersport in Oostenrijk, cruise mee door Alaska of geniet van het Spaanse strand. Bekijk in de Klup app alle activiteiten van verschillende reizen.

11. Zet social media in

Platformen als Facebook en Twitter erg geschikt om op de hoogte te blijven van alle leuke dingen die er gaande zijn in jouw stad. Op Facebook kan je allerlei organisaties, musea, theaters, koffietentjes, bibliotheken, podia en filmhuizen in de gaten houden om te kijken of er leuke dingen georganiseerd worden. Dat is natuurlijk weer een ideale gelegenheid om met nieuwe mensen in contact te komen

12. Praat met je buren

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar soms vergeten we hoe dichtbij het nieuwe contact soms ligt. Nodig je buren eens uit, of stel voor om een buurt BBQ te organiseren. Op deze manier leer je niet alleen je naaste buren kennen. Stel jezelf open, misschien tref je wel iemand waar je goed mee klikt. Op deze manier kun je een nieuwe vriend krijgen die op loopafstand van je woont

13. Bezoek willekeurige evenementen in jouw buurt

Elke stad of dorp heeft leuke activiteiten voor de inwoners. Pak de lokale krant er eens bij en kijk wat er allemaal in de buurt te doen is. Want waar mensen samenkomen is er de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Een mooie kans om in contact te komen met andere inwoners!

14. Ga naar een wijproeverij

Een wijnproeverij doen kan ook een leuke manier zijn om andere mensen te leren kennen. Ga op zoek naar een wijngaard in de buurt en geniet met mooi weer van een wijntje op het terras. Grote kans dat je andere mensen tegenkomt waar je samen mee kan proosten!

15. Word lid van een sportvereniging

We noemden eerder al de optie om bij de sportschool mensen te leren kennen. Maar je kan je natuurlijk ook aansluiten bij een sportvereniging. Kijk bijvoorbeeld eens welke mogelijkheden er bij jou in de buurt zijn om samen te bewegen in het water. Of sluit je aan bij de tennisvereniging of een yoga-groep. Na het sporten nog even kletsen en wat drinken, en je kan de gezelligheid van deze mensen om je heen niet meer missen.