Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaf in 2020 maar liefst 47% van de volwassen bevolking aan eenzaam te zijn. Zeker tijdens deze crisis is eenzaamheid enorm gestegen. Maar wat is eenzaamheid precies en hoe herken je de symptomen en signalen?
Verschil alleen zijn en eenzaamheid
Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn – het kan wel samenvallen. Iedereen voelt zich weleens alleen. Sommige mensen vinden dit prima en houden van tijd voor zichzelf. Alleen zijn betekent niet per se dat je ongelukkig bent, maar zonder netwerk om je heen kun je je echt eenzaam voelen. In sommige gevallen verdwijnt het eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan een negatieve spiraal ontstaan.
Betekenis eenzaamheid
Eenzaamheid is een negatieve en persoonlijke ervaring, waarin je je niet verbonden voelt. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.
Symptomen eenzaamheid
Eenzaamheid is een gevoel dat je herkent aan een aantal symptomen:
Niet verbonden voelen
Gemis van een emotionele band
Minder contacten dan je wenst
Negatieve gevoelens
Lichamelijke of psychische klachten
Eenzaamheid herkennen aan signalen
Diverse signalen helpen je eenzaamheid te herkennen. Er kunnen allerlei gevoelens en gedragingen bijkomen. Lichamelijke signalen van eenzaamheid zijn onder andere: slechte persoonlijke verzorging, vermoeidheid, hoofdpijn, gespannen spieren en gebrek aan eetlust. Als gevolg kunnen er verschillende risico’s optreden voor je gezondheid. Eenzaamheid kun je ook herkennen aan psychische signalen, bijvoorbeeld aan het hebben van een negatief zelfbeeld, gevoel van zin- en uitzichtloosheid, teleurstelling, verdriet en boosheid.
Door onderstaande levensgebeurtenissen kun je eenzaamheid ook herkennen:
Overlijden van een naaste
Scheiding
Ziekte of beperking
Verhuizing, migratie of ingrijpende verandering
Verlies van een baan
Financiële problemen
Een pandemie
Algemene adviezen bij eenzaamheid
Eenzaamheid kun je doorbreken door het contact met andere mensen te zoeken. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het aanhalen van ‘oude contacten’ of het deelnemen aan een groepsactiviteit rondom een bepaalde interesse, hobby of sport waarbij je mensen kunt ontmoeten.
Een andere tip is het nemen van een huisdier. Zeker een hond kan helpen om de deur uit te (moeten) gaan en zorgt voor meer regelmaat. Heb je wat professionelere hulp nodig? Neem dan contact op met je huisarts en praat over de mogelijkheden voor ondersteuning.
Contact zoeken met anderen via Klup
Contact leggen gaat tegenwoordig wat anders dan voorheen en dat maakt contact zoeken met anderen soms wat lastig. Download daarom de Klup-app om leeftijdsgenoten te ontmoeten tijdens gezellige activiteiten. Klup is een app voor 50-plussers. Leer eenvoudig mensen kennen online en ontmoet ze op een offline activiteit! Een wandeling, borrel, museumbezoek of een reis naar het buitenland? Met wekelijks meer dan 200 activiteiten is er voor iedereen wat.
Download de app, maak een profiel aan en kijk welke kluppers er in de buurt zijn en activiteiten organiseren.