Eenzaam zijn als je ouder wordt. Er zijn veel mensen die hiermee te maken krijgen. Maar wat doet het eigenlijk met je gezondheid? Dat is namelijk een hele hoop! Het zorgt onder andere voor gezondheidsrisico’s en zelfs tot hogere zorgkosten. Goed om precies te weten wat eenzaamheid allemaal met je doet.

Eenzaamheid en gezondheid

Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico’s. Het heeft namelijk een grote invloed op het leven van mensen. Ze participeren minder in de samenleving, en daardoor schiet vaak het gevoel van welzijn en geluk tekort. Dit is zeker het geval wanneer eenzaamheid langer aanhoudt. In dat geval kan het zelfs zorgen voor vroegtijdig overlijden.

 

Gezondheidsrisico’s

Uit onderzoek is gebleken dat door eenzaamheid het immunsysteem negatief beïnvloedt kan worden. Een chronisch gevoel van eenzaamheid is even ongezond als het roken van een pakje sigaretten per dag!

Uiteindelijk kan eenzaamheid ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op ziektes aan je hart of bijvoorbeelde de ziekte van Alzheimer. Als gevolg van een depressie, of een eenzaam gevoel, bewegen mensen minder, gaan ze minder gezond eten en gebruiken ze vaker verslavende middelen. Wat tot gevolg heeft dat een heleboel mensen overgewicht krijgen, of bijvoorbeeld een hoge bloeddruk met hierbij hart- en vaatziekten.

Gezondheid Eenzaamheid

Eenzaamheid maakt ongelukkig

Eenzaamheid geeft een gevoel van leegte en ontevredenheid. Mensen zijn wezens die elkaar nodig hebben. Voor steun en vertrouwen, maar ook voor gezellige ondernemingen. Wanneer je dit allemaal niet hebt komt er een gevoel van ongeluk in je leven, wat zorgt voor een negatieve spiraal. Je krijgt steeds minder sociale contacten en komt daardoor bijna je huis niet meer uit, alleen als het “moet”.

 

Zorgkosten die komen kijken bij eenzaamheid

Mensen die zich eenzaam voelen maken ieder jaar 40 tot 50 procent hogere zorgkosten dan mensen die hier geen last van hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht. In totaal gaat dit om een bedrag van wel 2 miljard euro per jaar! Dat is aanzienlijk. Dit komt door de ongezondere levensstijl die zij hebben, zowel fysiek als mentaal. Hierdoor komen ze sneller bij de GGZ terecht of bijvoorbeeld bij de huisarts die ze dan weer doorverwijst.

 

Eenzaamheid en Klup

Klup is er voor alle mensen die opzoek zijn naar een boost voor hun sociale leven. Merk jij dat je je eenzaam voelt? Dan is Klup de plek waar je moet zijn! Met wekelijks meer dan 200 activiteiten door heel Nederland is er voor iedereen wat te vinden. Zien we jou binnenkort?

Naar de Klup-app