De provincie Utrecht is niet groot, maar heeft veel kastelen en landgoederen. Een prachtige landgoedwandeling loopt van Wijk bij Duurstede naar Cothen. Onderweg kom je twee fraaie kastelen tegen. En het historisch centrum van Wijk bij Duurstede zorgt voor een heerlijk begin van deze wandeling.

Dorestad werd Wijk bij Duurstede

In de middeleeuwen was Dorestad een van de belangrijkste internationale handelsposten van Noordwest-Europa. Dit kwam door de ligging op het kruispunt van twee belangrijke vaarroutes. Dorestad werd in de negende eeuw diverse keren geplunderd door de Vikingen. Maar diverse burgeroorlogen betekenden het einde van Dorestad. De nederzetting Wijk bij Duurstede ontstond eeuwen later bij een oude woontoren. Deze toren groeide uit tot Kasteel Duurstede.

Wijk

Hordenboomgaard

Het eerste deel van de wandeling gaat door een nieuwbouwwijk. Maar vlot komen we bij een een fraaie boomgaard. Dit is de laatste grote Goudrenetten hoogstamboomgaard van de regio. We lopen over een slingerend pad langs de schapen door deze groene oase. Via een stadspark bereiken we het park van Kasteel Duurstede.

Kasteel Duurstede

We betreden vol verwachting het kasteelpark. Het brede pad leidt ons naar de slotvijver met het prachtige, middeleeuwse kasteel. In 1270 liet landheer Zweder van Abcoude op deze plek een woontoren bouwen. Op die locatie lag eeuwen daarvoor nog Dorestad. De nieuwe bisschop van Utrecht bouwde de toren later uit tot een groot kasteelcomplex. Het stoere kasteel ligt er fraai bij.

Wijk

Veldje Van Mazijk

Daarna lopen we het oude stadscentrum binnen. Het is alsof we terug in de tijd zijn. Dit geldt vooral voor de pittoreske straatjes Langs de Wal en de Muntstraat met prachtige woningen. Via een smal, stokoud steegje bereiken we een lindenlaan, Mazijk genaamd. Vroeger was dit een gracht, nu is het een fraai pad. Dat loopt naar het ‘Veldje van Mazijk’, omringd door de mooiste huizen. Niet veel later bereiken de stadsmuur, die tevens dienst doet als dijk.  Bovenop de 14e eeuwse stadspoort staat de korenmolen “Rijn en Lek”, een unieke locatie.

Het gezellige centrum van Wijk

De wandeling voert ons verder door fotogenieke straatjes van Wijk bij Duurstede. Op de Markt pronkt de Grote Kerk, met een karakteristieke stompe toren. Door geldgebrek is de toren uit de 14e eeuw nooit afgebouwd. Aan de Markt liggen diverse terrassen. Ook het Museum Dorestad en de VVV zijn er gevestigd.

Wandeling naar Cothen

We vervolgen onze landgoedwandeling naar Cothen. onderweg passeren we landwinkel De Kersenhut. Het is niet alleen een winkel, maar ook een schenkerij en een kersenmuseum. Een heerlijke onderbreking van de wandeling voor wat lekkers. Niet snel daarna doemt het ook al zo pittoreske Cothen op. In de 10e eeuw ontstond Cothen als boerendorpje. Het historisch centrum oogt gezellig. Blikvanger is de SInt Agneskerk, een prachtig klein kerkje. Aan de overzijde van de Kromme Rijn ontwaren we Kasteel Rhijnestein. Het kasteel heeft een lange en bewogen geschiedenis. 

We genieten nog even van de aanblik van het prachtige, roemruchte kasteel en wandelen verder. Een karrenspoor brengt ons naar het centrum van Cothen. Daar pakken we de bus terug, de wandeling zit er weer op. Deze landgoedwandeling van Wijk bij Duurstede was er een vol hoogtepunten!

Wijk

Zelf deze wandeling lopen

Alle praktische informatie lees je in de blog van grijsopreis.nl over de Landgoedwandeling van Wijk bij Duurstede naar Cothen. Zoals de lengte, routebeschrijving, bereikbaarheid en horecagelegenheden onderweg.

Meer reisinspiratie

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Van wandelingen in eigen land tot de mooiste vakanties en stedentrips in het buitenland.

Maak een activiteit aan