De Sallandse Heuvelrug is een eldorado als je van prachtige heidegebieden houdt. In het heuvelachtige landschap rondom de Lemelerberg is het een al heide wat de klok slaat. Ook de heidewandeling naar de Sprengenberg toont de paarse heide op zijn mooist. Daarom is deze heidewandeling de wandeling van de maand.

Trage Tocht naar de Sprengenberg

Uit ervaring weten we dat Trage Tochten schitterende wandelingen zijn. De routemakers weten altijd de mooiste paden te vinden in de natuur. Omdat het ook nog eens uitzonderlijk rustige wandelingen zijn, is het extra genieten. Daarom zijn onze verwachtingen hooggespannen bij de Trage Tocht naar de Sprengenberg.

Langs de bosrand

Bij de parkeerplaats Sprengenberg is het een drukte van belang. Veel van de wandelaars zoeken echter gelijk het terras op van de nabijgelegen herberg. Wij lopen door en zijn al snel de enige wandelaars. De route gaat langs de bosrand en de akkers van de Haarler Enk. Dan lopen we het bos in en komen uit bij een schaapskooi. Tot op dit moment hebben we nog niet hoeven klimmen, maar dat gaat snel gebeuren.

Sprengenberg

Savanne

Eenmaal uit het bos staan we bij een prachtig en glooiend heidelandschap. Heuveltoppen reiken tot wel 60 meter. Het lijkt alsof we bij een Afrikaanse savanne staan. We zien slechts heide, heuvels en een enkele boom. In de verte ligt de Haarlerberg. Daarnaast zien we de ruim 70 meter hoge Kleine Koningsbelt. Nadat we een tijd ademloos naar het schitterende landschap hebben gekeken, lopen we kriskras over de heide. En na elke bocht is het landschap en het uitzicht weer anders.

De Palthetoren

Als we richting de bosrand lopen zien we de eerste rododendronstruiken. Vroeger was in dit gebied een kwekerij van deze struiken. Daarom staan er in het gebied her en der nog veel rododendrons. Dan ontdekken we in de verte een kasteelachtig bouwwerk. Het blijkt de witte Palthetoren te zijn. Ongeveer een eeuw geleden bouwde de toenmalige eigenaar van het landgoed dit jachtslot. Helaas lopen wij het bos in, steeds verder van de Palthetoren vandaan. 

Gelukkig bereiken we niet al te lang daarna een groot heideveld. Daar hebben we het uitzicht waarop we hoopten. Achter de heideheuvel pronkt namelijk het kasteeltje trots in de zon. Het levert een prachtig plaatje op, met de bloeiende heide op de voorgrond en de witte toren daarachter.

Fraai slotakkoord

Hoewel we nog lang van het uitzicht kunnen genieten, lopen we verder. Het laatste stuk van de route is erg gevarieerd. Dan lopen we in loofbossen, daarna langs de bosrand met landbouwgronden en tussendoor komen we nog enkele heidegebieden tegen. Hierna zit onze wandeling erop. We hebben een prachtige tocht gemaakt, waarbij het uitzicht op de heide elke keer weer anders was.

Sprengenberg

Zelf deze wandeling lopen

Alle praktische informatie lees je in de blog van grijsopreis.nl over de heidewandeling naar de Sprengenberg. Zoals de lengte, routebeschrijving, bereikbaarheid en horecagelegenheden onderweg.

Meer reisinspiratie

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Van wandelingen in eigen land tot de mooiste vakanties en stedentrips in het buitenland.

Maak een activiteit aan