Dit is een heerlijk afwisselende wandeling bij Noordwijk. De route voert door het bos, het glooiende duingebied en over diverse landgoederen. Onderweg ontdek je het verrassend pittoreske Noordwijk-Binnen. Maar de kers op de taart is de aanblik op de prachtige lappendekens van kleurige bollenvelden tijdens de hele tocht.

Bos en duingebied

Vanaf de parkeerplaats komen we in een bosgebied met veel wandelpaden. Tussen de bomen door zien we de bollenvelden links liggen. Een stuk lager dan ons pad en nog ver weg. Toch vallen de kleurschakeringen ook vanaf deze afstand al op. Iets verderop is een mooi uitzichtpunt. Vanaf de bosrand kijken we uit over de akkers in de verte. De kleurrijke bloementapijten zijn een lust voor het oog.

Noordwijk

Het pittoreske Noordwijk-Binnen

We verlaten het duinpad en lopen door Noordwijk. Nieuwbouwwijken verdwijnen uit beeld, oudere huizen passeren we daarentegen steeds meer. Zeker als we Noordwijk-Binnen inlopen. Daar zijn de huizen nog monumentaler en mooier. De fraaie Voorstraat is wel de leukste straat. Prachtige leilinden staan voor schitterende monumenten. Bij het dorpsplein ontwaren we de muziekkapel en waterpomp. Maar de grote blikvanger van de Voorstraat is de forse Jeroenskerk. Eeuwenlang was de kerk een belangrijke bedevaartsplaats.

Landgoederen

We verlaten het gezellige Noordwijk-Binnen. Vanaf nu wandelen we over diverse landgoederen. Als eerste komen we over landgoed Offem. Daarna betreden we het landgoed Klein Leeuwenhorst. Het oude landhuis Klein Leeuwenhorst ligt op een duinwal verscholen achter het groen. Een kleine rivier slingert langs de bosrand en de weilanden. 

Iets verderop zien we een prachtig landhuis liggen. Het is “de heerlyckheit Dyckenburch”. In de Tweede Wereldoorlog was dit het hoofdkwartier van de Duitse commandant. Aan de overkant van de weg lag de overtuin voor de bewoners. Nu is het een schitterend park met wandelpaden en watertjes. Langzaam gaat dit gebied over in het landgoed Nieuw Leeuwenhorst. Het statige landhuis dat hier stond, hebben de Duitsers gesloopt. Wel kunnen we het fraaie koetshuis nog bewonderen.Noordwijk

Bollenvelden!

Direct nadat we het laatste landgoed achter ons hebben liggen, verandert het landschap sterk. Nu lopen we langs landbouwgronden. En daarop toont de lentepracht van de bollenvelden zich in volle glorie. Het is een fantastisch gezicht om de schitterende kleuren te kunnen aanschouwen. Maar we ruiken de sterke lucht van de hyacinten ook goed, een heerlijke geur. Op deze zonnige zondag zijn we niet de enigen die van de bloemenpracht genieten. Was het in het bos en op de landgoederen lekker rustig, hier trekt iedereen zijn camera tevoorschijn om de narcissen en hyacinten op de gevoelige plaat te leggen. 

We denken dat we nog een weekje te vroeg zijn om de tulpen te zien bloeien. Maar even later ontdekken we een schitterend felrood veld vol bloeiende tulpen. Met de blauwe lucht als achtergrond levert dit fantastische beelden op. En op deze plek zijn we dan weer de enigen die genieten van de rode bloemenzee.

Naar het einde van de wandeling

Het laatste stuk van de route lopen we over een druk fietspad. We delen dit met andere wandelaars, fietsers en zelfs een enorme groep ruiters. Maar gelukkig hebben we daarvoor zoveel moois gezien. De afwisseling, de landgoederen en de kleurrijke bollenvelden maken dit voor ons een van de mooiste wandelingen in de Bollenstreek.

Noordwijk

Zelf deze wandeling lopen

Alle praktische informatie lees je in de blog van grijsopreis.nl over de wandeling bij Noordwijk. Zoals de lengte, routebeschrijving, bereikbaarheid en horecagelegenheden onderweg.

Meer reisinspiratie

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Van wandelingen in eigen land tot de mooiste vakanties en stedentrips in het buitenland.

Maak een activiteit aan