In het prachtige Salland vind je de mooiste wandelingen. Deze landgoedwandeling bij kasteel het Nijenhuis is zo’n pareltje. Een fraai Sallands coulisselandschap trekt aan je voorbij. Hoogtepunt is het kasteel het Nijenhuis en de kasteeltuin. Maar ook het vredig ogende boerenland, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, maakt veel indruk.

Landgoed en kasteel het Nijenhuis

In Overijssel, en vooral in het noordelijk deel van Salland, liggen tal van landgoederen. Het zijn prachtige plekken vol historie, natuur en boerenland. Landgoed ‘het Nijenhuis’ is zo’n prachtig voorbeeld. De Havezate uit de 14e eeuw groeide in de loop der eeuwen uit tot het huidige kasteel. Na een periode van verval kwam het kasteel midden vorige eeuw in handen van de provincie. Er volgde een uitvoerige restauratie waarna het kasteel een dependance werd van het museum De Fundatie in Zwolle. Het kasteel toont nu een veelzijdige verzameling van schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunst. 

Voordat we het kasteel binnen gaan, genieten we van de aanblik van het kasteel. Met op de voorgrond de bloesem in de bomen, de slotgracht en de vele beelden, is het plaatje perfect. Na de bezichtiging van de kunst in het kasteel, bezoeken we de grote siertuin met de vele beelden.

Nijenhuis

Naar Heino

Buiten lopen we door de grote kasteeltuin. Het blijkt een enorme tuin te zijn, met tal van prachtige beelden. Aan het einde van de tuin wacht ons een uitdaging. De poort is zo smal, dat we er niet door kunnen. We klauteren daarom over het hek. Gelukkig is er ook een omleidingsroute als de klimpartij te lastig is. 

Via wat landerijen, een paardenwei, een recreatieplas, bossen en weilanden bereiken we het dorp Heino. Vroeger was het een zelfstandige gemeente. Inmiddels is het dorp onderdeel van de gemeente Raalte. Het voormalige gemeentewapen met een ploegijzer en drie klaverbladen, verwijst naar het agrarische karakter van het dorp. Dat is ook onze aanblik: boerderijen en weilanden.

Landgoed ’t Rozendael

Als we het dorp verlaten, zien we in de verte een groot landhuis met enkele bijgebouwen liggen. Dit is het landgoed ‘t Rozendael. Ook dit landgoed bestaat sinds de 14e eeuw. Het  ontwikkelde zich van een gewoon boerenerf tot een buitenplaats. Aanvankelijk stond er alleen een zogenaamde spieker: een schuur voor de opslag van graan. Vanaf de 17e eeuw groeide het landgoed uit tot de huidige buitenplaats. Naast het prachtige landhuis valt de enorme duiventil in het weiland op. De kleurrijke duiventil is geschilderd in de kleuren van het familiewapen van de baron Van Ittersum, de eigenaar van het landgoed.

Nijenhuis

Rust in de natuur

Helaas is de buitenplaats niet toegankelijk voor het publiek. Daarom lopen we door en vervolgen onze wandeling over het landgoed. Dat is geen straf, want we ontdekken de mooiste boerderijen, slingerende slootjes en beken, en groen ontluikende bossen. Daarnaast valt de rust op in het gebied. Soms passeert ons een tractor. Verder zijn we helemaal alleen en is het er vredig. We horen uitsluitend de vogels tjilpen, de schapen blaten en de koeien loeien. 

Met een gevoel van weemoed bereiken we het eindpunt van de wandelroute. Het gebied en de wandeling hebben grote indruk op ons gemaakt. We besluiten daarom nog eens terug te komen. Want we hebben nog lang niet alle landgoederen in de buurt van Heino bewonderd.

Nijenhuis

Zelf deze wandeling lopen

Alle praktische informatie lees je in de blog van grijsopreis.nl over de landgoedwandeling bij Heino. Zoals de lengte, routebeschrijving, bereikbaarheid en horecagelegenheden onderweg.

Meer reisinspiratie

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Van wandelingen in eigen land tot de mooiste vakanties en stedentrips in het buitenland.

Maak een activiteit aan