Amersfoort wordt vaak als middelpunt van Nederland gezien. Toch ligt het middelpunt van ons land bij de Goudsberg in Lunteren. Deze wandeling komt natuurlijk langs deze markante plek. Maar ook liggen prachtige bossen, fraaie uitzichtpunten en rustiek boerenland op de route. Dus trek je wandelschoenen maar aan voor een heerlijke wandeling!

De Trage Tocht bij Lunteren

Vanaf het kleine treinstation van Lunteren start de wandeling over brede zandpaden. Daaraan liggen de mooiste villa’s en boerderijen. Al snel lopen we verder het bos in naar een pannenkoekenhuis. Vanaf hier starten maar liefst 9 wandelroutes naar de Goudsberg, het middelpunt van Nederland. We bevinden ons nu in het Luntersche Buurtbosch. Dit bos is via een stichting eigendom van de bewoners van Lunteren. 

We vervolgen onze wandeling door het bos en passeren Bosbad Lunteren en de gezellig ogende Lunterse Boer. Na ruim een halve kilometer bereiken we uitkijktoren De Koepel. Via een houten wenteltrap beklimmen we de toren. Uitrusten kunnen we op elke verdieping, want daar vinden we diverse interessante exposities. Op de bovenste verdieping kijken we onze ogen uit. Wat een schitterend uitzicht! Zelfs Amersfoort is op deze heldere dag te zien.

Nederland

Naar het Wekeromse Zand

We lopen nog een stuk door het Luntersche Buurtbosch. Daarna verandert het landschap. Boerenland en bossen wisselen elkaar af, met daartussen fraaie boerderijen. Even later bereiken we een heidegebied. Dit is het natuurgebied het Wekeromse Zand. Het is een uniek zandverstuivingsgebied, dat bestaat uit heide, bos en boerenland. Ook komen er enkele mooie vennetjes voor. Vlak bij het Wekeromse Zand bekijken we vanaf een uitkijkplatform een prachtige reconstructie van een boerderij uit de ijzertijd. De boerderij bevindt zich op een zogenaamde raatakker: een kleine vierkante akker die in de ijzertijd werd gebruikt voor de verbouw van tarwe en spelt.

Einde van de wandeling

Het laatste deel van de Trage Tocht bij Lunteren is zeker niet het minste. Eerst wandelen we nog langs de bosrand. Maar snel daarna duiken we weer het bos in. Een mooi slingerend bospad leidt ons door nogal heuvelachtig terrein naar het Middelpunt van Nederland. Maar ook naar opnieuw een uitzichttoren. Vanaf het echte middelpunt van ons land kijken we onze ogen uit over de prachtige omgeving.

Dan bereiken we de  bebouwde kom van het dorp Lunteren. Het einde van een prachtige Trage Tocht nadert. Met recht mag je dit een Trage Tocht noemen. Want onderweg zie je zoveel moois, dat het tempo bij de wandeling niet hoog ligt. Het is een geweldig mooie wandeling geweest aan de rand van de Gelderse Vallei.

Nederland

Zelf deze wandeling lopen

Alle praktische informatie lees je in de blog van grijsopreis.nl over de Prachtige wandeling bij Lunteren, het Middelpunt van Nederland. Zoals de lengte, routebeschrijving, bereikbaarheid en horecagelegenheden onderweg.

Meer reisinspiratie

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Van wandelingen in eigen land tot de mooiste vakanties en stedentrips in het buitenland.

Maak een activiteit aan