Leiden is een sfeervolle, gezellige stad met veel hoogtepunten. Daarnaast heeft de stad prachtige singels en parken. In deze stadswandeling lopen we langs de fraaiste bezienswaardigheden. Ook bezoeken we het voormalige Romeinse legerkamp. Deze heerlijke wandeling door Sleutelstad Leiden is de wandeling van de maand januari.

Stadsparken in Leiden

De stadswandeling voert door diverse fraaie stadsparken. Dit zijn de mooiste:

Park de Put

Dit park ligt vlakbij de Morspoort, een van de twee overgebleven stadspoorten van Leiden. Op het achthoekige stenen bolwerk stond lang geleden een militaire kazerne. De grootste blikvanger van het park is de molen De Put.

Rembrandtpark

Het Rembrandtpark bestaat uit twee delen. In het zuidelijke deel staan veel fruitbomen, beuken en kastanjes. In het noordelijk deel staat onder meer de voormalige Zeevaartschool. Op de plek waar in 1606 Rembrandt van Rijn werd geboren, staat een gedenksteen. 

Stadswandeling Leiden

Van der Werfpark

Het Van der Werfpark dankt zijn naam aan Pieter Adriaansz. van der Werf. Hij was burgemeester van de stad tijdens het beleg van Leiden in de Tachtigjarige Oorlog. Vlakbij de ingang aan de Doezastraat ligt een gezellig theehuis met terras.

Park Cronesteyn

Net buiten de stad ligt het Polderpark Cronesteyn. Hier heb je echt het gevoel middenin de natuur te lopen. Knotwilgen, sloten en grazende koeien op de veenweiden zorgen voor een fraai en gevarieerd landschap.

Park de Bult

Het park de Bult dankt zijn naam aan de vroegere vuilnisbelt die hier was. Het is een leuk, heuvelachtig terrein waar ook graag mountainbikers komen.

Stadswandeling Leiden

Bezienswaardigheden op de route

Tijdens de stadswandeling kom je langs de volgende fraaie bezienswaardigheden:

Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde is een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. De collectie bevat een groot aantal voorwerpen uit alle continenten.

Morspoort en Zijlpoort

Ooit had Leiden acht stadspoorten. Nu zijn er nog twee over. Dat zijn de Morspoort aan de westkant en de Zijlpoort aan de oostkant van de stad.

Stadswandeling Leiden Volkenkunde

Hortus Botanicus

De Hortus Botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland. In de tropische kas staat onder andere de bijzondere penisplant. Oktober 2021 stond die in bloei. Dat is pas drie maal voorgekomen in Europa.

Oude Sterrewacht

De Oude Sterrewacht is de oudste nog bestaande universitaire sterrenwacht ter wereld. Het gebouw ligt prachtig aan de singel. De drie kenmerkende ronde koepels boven de Sterrewacht zie je van ver.

Romeins legerkamp Matilo

Op onze wandeling bereiken we een reconstructie van het Romeins legerkamp Matilo. Het park is vernoemd naar het kasteel dat de Romeinen hier hadden als verdedigingsfort.

Zelf deze wandeling lopen

Alle praktische informatie lees je in de blog van grijsopreis.nl over de Stadswandeling in Leiden. Zoals de lengte, routebeschrijving, bereikbaarheid en horecagelegenheden onderweg.

Meer reisinspiratie

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Van wandelingen in eigen land tot de mooiste vakanties en stedentrips in het buitenland.

Maak een activiteit aan