Amersfoort is een sfeervolle en historische stad met tal van hoogtepunten. Op een steenworp afstand ligt het prachtige natuurgebied Landgoed Den Treek-Henschoten. Deze wandeling combineert bezienswaardigheden in de keistad met een schitterend uitstapje naar een fraai stuk natuur met stille bospaden en heidevelden. Daarom is deze wandeling bij Amersfoort onze wandeling van de maand.

Eerst natuur, dan cultuur

De route start officieel vanaf het treinstation Amersfoort. Wij willen echter vroeg in de ochtend genieten van de natuur. Ook omdat het wat gevroren heeft, verwachten we fraaie beelden van de rijp op de heidevelden. Daarom starten we met onze wandeling vanaf de parkeerplaats niet ver van Landgoed Den Treek-Henschoten.

Diverse pittoreske bospaden kronkelen door het bos. Ze brengen ons naar enkele al even schitterende heidevelden. Zo vroeg in de ochtend is de heide nog licht bevroren. Dat maakt het een prachtig winters landschap. De laagstaande zon zorgt voor een mooie schittering op de bevroren heidegebieden. Net als wij genieten diverse andere wandelaars van het beeld.

Langzaam verlaten we het Landgoed Den Treek-Henschoten. Maar dat betekent niet dat we de natuur gelijk vaarwel zeggen. Aan de rand van Amersfoort ligt het Beekdal, rondom de Heiligenbergerbeek. Deze beek eindigt in het centrum van Amersfoort. Het park is een mooi gebied met bijzondere natuur.

Amersfoort

Stadspoorten van Amersfoort

De route gaat verder over de stadsmuur. Toen Amersfoort in de 15e eeuw uit zijn voegen barstte, was de omtrek van de oude stadsmuur te klein. Er kwam een tweede muur. Daarop lopen wij nu. Van de oude stadsmuur zien we niet veel meer. Op de fundamenten van de oude muur werden namelijk de Muurhuizen gebouwd. Het is een schilderachtige straat met tal van rijksmonumenten.

Onderweg passeren we diverse stadspoorten. De Monnikendam is een oude waterpoort. De Heiligenbergerbeek stroomt er onderdoor de stad in. Iets verderop bereiken we de Koppelpoort. Dit is de allermooiste poort van de stad en een van de mooiste in heel Nederland, wat ons betreft. Het bijzondere is dat het zowel een land-, als waterpoort is. Daarom is het ook een enorm brede poort.

Amersfoort

Het oude centrum van Amersfoort

We lopen onder de poort richting het historisch hart van Amersfoort. Een van de mooie straten is het Kleine Spui, met tal van fraaie huizen. Natuurlijk zien we ook de Onze Lieve Vrouwetoren. De Amersfoorters noemen deze toren altijd de Lange Jan. Het is een van de hoogste kerktorens van ons land. De nabijgelegen kerk is drie eeuwen geleden volledig verwoest door een ontploffing.

De route gaat verder door het chique Bergkwartier. Het is de meest statige wijk van de stad. We vergapen ons aan de prachtige villa’s op ruime percelen. Ook de ligging op de Amersfoortse berg maakt het een geliefde woonlocatie. Tot slot komen we via een stadsbos met bijzondere watertoren weer bij de parkeerplaats. Wat hebben we genoten van een afwisselende wandeling. Landgoed Den-Treek Henschoten was voor ons een onbekend natuurgebied. Maar dat gaan we zeker vaker bezoeken. En het pittoreske centrum van Amersfoort liet ons de stad van zijn mooiste kant zien.

Amersfoort

Zelf deze wandeling lopen

Alle praktische informatie lees je in de blog van grijsopreis.nl over de wandeling door Amersfoort en natuurgebied Den Treek-Henschoten. Zoals de lengte, routebeschrijving, bereikbaarheid en horecagelegenheden onderweg. Daarnaast geeft de blog nog meer bezienswaardigheden op de route.

Meer reisinspiratie

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Van wandelingen in eigen land tot de mooiste vakanties en stedentrips in het buitenland.

Maak een activiteit aan