Afgelopen zaterdag vond de tweede editie van de Vitality Experience plaats. In de Botanische Tuinen in Utrecht konden festivalgangers deelnemen aan 22 activiteiten. Blije gezichten (zie foto’s onderaan pagina), nieuwe ervaringen en vooral veel inspiratie om vitaler te leven. Wij kijken trots terug op een bijzonder festival en lees hier hoe het was. Mocht je het gemist hebben, de volgende keer wil je er echt bij zijn! 

Warming up Vitality Experience

Na het officiële welkom door Jaap Jongbloed en Klup oprichter Michiel van den Berg was het tijd voor een warming up. Niemand minder dan olympisch boksheld Arnold Vanderlyde zweepte 500 festivalgangers op door samen met Jaap te boksen op het podium. Na enige aarzeling bleef nagenoeg niemand stilstaan en zat de stemming er meteen goed in. Na enige uitleg over het festival was het tijd om aan de slag te gaan! 

Opening Vitality Experience

Festival met 22 verschillende activiteiten

In vier rondes van 30 minuten konden festivalgangers deelnemen aan 22 verschillende activiteiten. De Botanische Tuinen is van zich zelf natuurlijk al een prachtige locatie en tussen al dit groen en bloemen vonden de activiteiten plaats. In de eerste twee rondes werd er al volop gedanst met Afrikaanse dans, yoga tussen de prachtige bloementuin en zat de tent vol bij de crashcourse kunstgeschiedenis door de Vrije Academie.

De Vitality Experience richt zich op drie peilers van vitaliteit. Samen met alle partners willen we de fysieke, hersen en sociale gezondheid verbeteren. Naast de drukbezochte activiteitten van bijvoorbeeld Basic Fit en de Nederlandse Boksbond, was er ook volop ruimte voor activiteiten gericht op een gezond brein. Zo namen de onderzoekers van Alzheimer Centrum Limburg festivalgangers via verschillende workshops mee in het nieuwsgierige en bewegende brein. Een andere interessante en goedbezochte activiteit was die van startup Memomate. Zij schrijven door middel van AI (kunstmatige intelligentie) je eigen levensverhaal.

Basicfit_Klup_VitalityExperience

Enthousiaste festivalgangers

Een prachtige omgeving, van alles te doen hier en 22 mogelijkheden voor een workshop. Echt hartstikke mooi!
Anneke

Festivalganger

In één woord, geweldig! Van de lekkere warming up tot de leuke en nieuwe activiteiten die volgden. Vorig jaar was leuk maar dit jaar was nog diverser en de locatie was prachtig. Tot de volgende! 
Jaap

Festivalganger

Eric Scherder & Vitality Experience

Net als vorig jaar was hersenprofessor Erik Scherder ook deze editie weer aanwezig. Na twee rondes was het tijd voor een pauze en was het tijd voor een boeiende lezing over ons brein. Festivalgangers waren reuze benieuwd en de tent waar Erik sprak zat al snel vol en puilde uit. De strekking van zijn verhaal was: blijf je verwonderen, blijf ontdekken en probeer nieuwe dingen. Zowel fysiek als geestelijk. Zo houd je jouw brein gezond en daarom is hij zou enthousiast over dit festival. 

Waarom de Vitality Experience?

De Vitality Experience is een initiatief van de Hersenstichting en Klup. Uit onderzoek onder de Klup community blijkt dat de Nederlandse 50-plusser (40% van Nederland) vitaal ouder worden heel belangrijk vindt. Maar toch vindt de doelgroep het in de praktijk lastig om actiever te worden, denk aan nieuwe activiteiten en sporten. “Ik wil wel, maar wat en vooral met wie?”.  Zo geeft 40% procent bijvoorbeeld aan al 5 jaar niet met een nieuwe sport te zijn begonnen, terwijl deze wens er wel is. Men vindt dat er te weinig aanbod is, lokaal en gericht op deze leeftijd, en sociale contacten/metgezellen ontbreken om dit samen mee te doen. Dit is precies waar de Vitality Experience een kans en noodzaak ziet om met gebundelde krachten hier wat aan te doen.

Tot het volgende festival!

Het is onze ambitie om dit festival volgend jaar meerdere keren te organiseren en op verschillende plekken door het land. Houd onze social media pagina’s in de gaten en volg ons. Graag tot de volgende Vitality Experience! 👋

Volg de Vitality Experience op Facebook en Instagram

Bekijk de foto’s hieronder!