Met meer dan veertigduizend kilometer aan wandelpaden is Tsjechië een fantastisch land voor een wandelvakantie. De gemarkeerde wandelpaden brengen je bij bergtoppen, gaan door rustige bossen en brengen je op andere mooie plekjes waar je alleen te voet kan komen. Dit zijn vijf wandelingen waar je kan genieten van rust en mooie natuur.

Wandelen in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is een nationaal park in het noorden van Tsjechië. De bergen vormen een prachtig decor voor de actieve toerist. Je kunt in het Reuzengebergte verschillende liften nemen naar de bergtoppen of bedwing zelf één van deze hoge pieken. Een mooie wandeling in het oosten van het Reuzengebergte is door het veenmoeras Upská. Je wandelt over vlonders door een van de hoogste delen van het Reuzengebergte.

Het is een ruig landschap waar zelfs geen bos groeit. Het wordt daarom ook wel toendra genoemd. Het wandelpad ‘Toendra van het Reuzengebergte’ gaat vanaf de hoogste bergtop Sněžka naar de gezellige berghut Luční Bouda waar je iets kunt eten en zelfs kunt overnachten. De route gaat verder over een fiets- en wandelpad naar het toeristenoord Pec pod Sněžkou. In totaal is de wandelroute 15 kilometer.

Kaart Toendra van het Reuzengebergte

Grenswachterspad in het Boheemse Woud

Wandelpaden in overvloed in het Boheemse Woud in het zuiden van Tsjechië. Dit grote nationale park zit vol mooie natuurverschijnselen, zoals voormalige gletsjermeren, een oerbos en veenmoerassen. Een prachtige wandeling in het Boheemse Woud is het grenswachterspad in het westen van het Boheemse Woud. Het circuit start en eindigt in het gezellige dorp Kašperské Hory en is 17 km. Het icoon van deze plaats is het kasteel, maar je vindt er ook knusse restaurants, een prachtig boetiekhotel en een plaatstelijk museum.

Het natuurpad verbindt kasteel Kašperk met verschillende bunkers die voor de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd. Ook gaat de route door de Amálino-vallei. Sinds 1994 een beschermd natuurgebied. Je wandelt door bossen met sparren, esdoorns en witte berken, maar je komt ook uitgestrekte weilanden en rotspartijen tegen. Een van de mooiste plekken is het uitzichtpunt over kasteel Kašperk dat zich midden in de bosrijke omgeving van het Boheemse Woud bevindt.

Kaart Grenswachterspad

Door het hart van Boheemse Karst

Een bezoek aan het populaire kasteel Karlštejn kun je perfect combineren met een wandeling door het beschermde landschapsgebied van de Boheemse Karst. De Boheemse Karst ligt 30 km ten zuiden van Praag en heeft een prachtig gevarieerd landschap waar de rivier de Berounka een romantische vallei heeft gevormd met verschillende grotten.  De 9 km lange wandeling vertrekt vanaf de plaats Srbsko en komt langs de mooie Bubovický watervallen. Het water van de beek stroomt trapsgewijs naar beneden over kalkstenen rotsen die bedekt zijn met mos en algen.

De route voert verder door een dicht bos waar herten en wilde zwijnen zich te goed doen aan de vegetatie en zich perfect schuil kunnen houden. Hoewel de route officieel niet naar Svaty Jan pod Skalou gaat is het uitzichtpunt over dit gehucht de extra 4 km wel waard. In dit minidorp is een restaurant waar je even op krachten kan komen om vervolgens een stijgend pad te nemen. De wandelroute eindigt bij de rivier Berounka, waar je langs loopt om terug te komen komen bij het startpunt. 

Kaart wandeling Boheemse Karst

Wadeling Pernštejn

De middeleeuwse burcht Pernštejn ligt ten noorden van Brno en is een van de best bewaarde kastelen in Tsjechië. Het kasteel kan zo uit een film komen en dat is ook gedeeltelijk waar. Pernštejn diende diverse keren als filmlocatie voor sprookjesfilms en de internationale Netflix serie ‘The Letter for the King’. Het wandelnetwerk van Pernštejn heeft maar liefst 29 km aan routes, die je kunt opdelen in drie circuits – rood, blauw en groen.

Het rode circuit leidt door het dorp Nedvězice, rond het kasteel van Pernštejn en over het kasteelterrein zelf. Het blauwe circuit leidt door het platteland ten noorden van het dorp en het groene circuit gaat door de regio ten zuiden van het dorp. De routes zijn 13.5 km, 5.5 km of 4 km. Het merendeel van de routes zijn romantische bospaden die af een toe een glimp bieden op het indrukwekkende kasteel. Ook passeer je enkele historische bruggen waar een eeuw gelegen nog paard en wagen overheen reden.

Kaart wandelnetwerk Pernštejn

Wandelen in het Slavkov bos

In het westen van Tsjechië ligt een uitgestrekt bosgebied tussen de kuursteden Karlovvy Vary en Mariánské Lázně. De wandelpaden door het bos voeren naar prachtige plekjes en uitzichtpunten. Een van die bijzondere locaties is het natuurreservaat Kladská. Op 800 meter hoogte loopt een slingerende route tussen meren en moerassen. Het 2,3 km lange parcours is barrièrevrij en heeft tal van rustplaatsen en uitkijkpunten. Onderweg kom je ook charmante houten chalets in Zwitserse stijl tegen.

Kaart wandeling Kladská

Maak een activiteit aan in de Klup-app

Hoe leuk zou het zijn om samen deze natuur te gaan ontdekken?! Zet een activiteit in de app en wie weet geniet jij samen van deze geweldige landschappen!

Maak een activiteit aan!