Valencia is een ideale bestemming voor een verrassende stedentrip. De historische stad met vele smalle straten en imponerende stadspoorten contrasteert bijzonder met de hypermoderne stad van de kunst en de wetenschap. Valencia, de bakermat van de paella, vormt zo een perfecte combinatie van een authentiek centrum met een futuristische wijk.

Tip: verken Valencia met een fietstour

Als je een paar dagen in de stad verblijft, is het een goed idee om te beginnen met een fietstour met gids. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, leidt je via een veilige route door de stad langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

El Carmen

Dit is een van de meest authentieke en oudste wijken van de stad. Je slingert door smalle straatjes met oude gebouwen. Iedere straathoek heeft wel een gezellig terras. Verder vind je er leuke restaurants en bijzondere winkels. Geniet ook van de twee stadspoorten in de oude stad. De Torres de Serranos is de grootste gotische stadspoort van Europa. Beklim de torens voor een fantastisch uitzicht op het oude centrum.

Turia Park

Vroeger stroomde de rivier de Turia helemaal door het centrum van de oude stad. In 1957 zorgde een ernstige overstroming voor een grote ramp. Daarom heeft de gemeente de rivier omgeleid. De oude rivierbedding is daarna omgetoverd tot een bijzonder park. Een ideale plek om de hectiek van de stad even achter je te laten. Het park is enorm groot met een lengte van zo’n negen kilometer. In het park kun je vele sporten beoefenen of genieten van de vele wandel- en fietspaden. In het meer kun je zelfs een boottocht maken.

Valencia

Kathedraal in Valencia

In de kathedraal bevindt zich de heilige graal. De kelk is afkomstig uit de 1e eeuw vóór Christus. De kerk zelf dateert uit de 13e eeuw. Hij verrees op de plek waar daarvoor een Moorse moskee stond. Wil je genieten van een fabelachtig panorama van de stad? Beklim dan de klokkentoren. Het is een adembenemende klim van 200 meter. Maar het uitzicht daarna is even adembenemend!

Mercat Central

Mercat Central is een van de grootste overdekte markten van heel Europa. Natuurlijk kun je op deze geweldige plek genieten van verse paella. Maar daarnaast heeft de markt een enorm assortiment aan lokale producten en etenswaren. Ook het gebouw waarin de markt is gevestigd, is bijzonder.

La Lonja de la Seda

Dit was ooit de zijdebeurs van Valencia. Het is een prachtig gebouw uit de 15e eeuw dat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Kenners noemen de zijdebeurs het best bewaarde gotische gebouw van het land. De fraaie hoofdingang brengt je naar twee indrukwekkende ruimtes. In het midden daarvan staat een mooie vierkante toren.

Valencia

Stad van de kunst en de wetenschap

Na alle historische wijken en gebouwen maken we nu een sprong in de tijd. We belanden in Ciudad de las Artes y Ciencias, oftewel de stad van de kunst en de wetenschap. Het is een hypermodern deel van Valencia. Je vindt het op de drooggevallen rivierbedding van de Turia. De mini-stad bestaat uit zeven verschillende gebouwen. Stuk voor stuk zijn ze bijzonder door hun moderne vormgeving.

Informatie over een stedentrip naar Venetië

Dit is een samenvatting van de blog van grijsopreis.nl over de stedentrip naar Valencia. Daar vind je nog veel meer bezienswaardigheden in de stad en alle praktische informatie als je een stedentrip naar Valencia wilt maken.

Meer reisinspiratie

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Of die een sabbatical willen nemen om langer te reizen. Een ideale manier om je bucketlist af te werken!

Maak een activiteit aan