De Schotse hoofdstad Edinburgh is een van de allermooiste steden in Europa. Een stedentrip naar Edinburgh mag daarom niet op je bucketlist ontbreken. De stad heeft een prachtig middeleeuws centrum met een heerlijke sfeer. Boven de stad torent het imposante Edinburgh Castle uit. Edinburgh is daarom de stedentrip van de maand mei.

Start met een fietstour met Nederlandse gids

Een ideale manier om bij het begin van je stedentrip de stad te leren kennen. De fietstour met Nederlandse gids leidt je in drie uur langs alle hoogtepunten. Onderweg hoor je bijzondere verhalen over de stad, de historie en de bewoners. Na de fietstour vind je gemakkelijk de weg in de stad.

Edinburgh Castle

Het oudste kasteel van Schotland is dé publiekstrekker. Zorg dat je erbij bent als om 13.00u de One O’Clock Gun afgaat. Een ander imposant wapentuig is Mons Meg. Dit enorme kanon uit 1449 had een enorme reikwijdte. Reserveer vooraf online je tickets voor Edinburgh Castle, want op de dag zelf zijn er nauwelijks kaarten beschikbaar.

Royal Mile

Dit lint van vier middeleeuwse straten verbindt het Edinburgh Castle met het Palace of Holyroodhouse. Zeker het eerste deel van de Royal Mile, van het kasteel tot High Street, is geweldig vanwege de gebouwen en de sfeer. Loop beslist ook de diverse hofjes in die, soms goed verstopt, achter de straat liggen.

Edinburgh

Palace of Holyroodhouse

De Royal Mile eindigt bij het Palace of Holyroodhouse. Koningin Elizabeth gebruikte dit als haar officiële residentie in Schotland. In het paleis mag je de Queens Gallery niet missen. Daar hangen de meest kostbare kunstwerken uit de Royal Collection.

Holyrood Park & Arthurs Seat

Naast het paleis ligt het Holyrood Park. De sportievelingen beklimmen Arthur’s Seat. Deze kale groene heuvel is een overblijfsel van een vulkaan. De top ligt op 250 meter hoogte en biedt een fraai uitzicht op de stad. Wil je minder ver lopen voor een goed uitzicht, ga dan naar Carlton Hill.

Greyfriars Kirkyard

Een fraai rustpunt in de stad is Greyfriars Kirkyard. Het kerkhof bevat veel rijk gedecoreerde graven van beroemde Schotten. Maar het meest bekend is de plek om het beeld van Greyfriars Bobby. Het verhaal gaat dat een terrier Bobby 14 jaar lang het graf van zijn baasje bewaakte.

Een museum bezoeken

Edinburgh herbergt de mooiste musea van het land. Daarom mag een bezoek aan het museum niet ontbreken. En het leuke is dat bijna alle musea gratis toegankelijk zijn. Bezoek zeker het National Museum of Scotland met een grote en zeer uiteenlopende collectie.

Edinburgh

Grassmarket

Nu is de Grassmarket een gebied met veel gezellige pubs en leuke winkels. Vroeger was dit een luguber deel van de stad. Tot het einde van de 18e eeuw werden op deze plek de doodvonnissen ten uitvoer gebracht.

Victoria Street en Cockborn Street

Victoria Street met de fraaie ronding en kleurrijke winkelpuien maken het een fotogenieke plek voor toeristen. Loop ook de Cockborn Street door. Je vindt in een steegje bij die straat de kleinste pub van het land. Daarnaast heeft de straat veel markante gebouwen.

Dean Village

Dean Village is een onontdekt deel van de stad. Vroeger was het een klein dorp met veel graanmolens. Die dorpse sfeer proef je zeker als je door de straten slentert. Het is een heerlijk rustpunt in het drukke Edinburgh.

Edinburgh

Andere bezienswaardigheden

Dit is een selectie van hoogtepunten van de stad. In de blog over Edinburgh vind je nog veel meer bezienswaardigheden. Daarnaast geeft de blog praktische tips voor je stedentrip.

Meer reisinspiratie

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Of die een sabbatical willen nemen om langer te reizen. Een ideale manier om je bucketlist af te werken!

Maak een activiteit aan