De zuidelijk gelegen stad Dubrovnik is volkomen terecht de meest bezochte stad van Kroatië. De “Parel van de Adriatische Zee” is een van de laatst overgebleven volledig ommuurde steden ter wereld. We nemen je mee naar de hoogtepunten van Dubrovnik.

Tip: verken Dubrovnik met een fietstour

Een ideale manier om bij het begin van je stedentrip de stad te leren kennen. De fietstour met Nederlandse gids leidt je in drie uur langs alle hoogtepunten. Onderweg hoor je bijzondere verhalen over de stad, de historie en de bewoners. Na de fietstour vind je gemakkelijk de weg in de stad.

Wandeling over de stadsmuur

De twee kilometer lange stadsmuur om Dubrovnik is een van de belangrijkste trekpleisters van de middeleeuwse stad. Je kunt er een volledige wandeling over maken. De steeds wisselende en prachtige uitzichten op de stad en de zee doen je de enkele klimmetjes snel vergeten. Met de ‘3-DAY DUBROVNIK CARD’ heb je gratis toegang tot de stadsmuur. Daarnaast kun je veel musea bezoeken en een aantal keren gratis met het OV reizen. Het voorkomt ook een lange wachtrij als je de muur op wilt.

De oude binnenstad

De oude binnenstad van Dubrovnik is één groot openluchtmuseum. Er zijn zoveel hoogtepunten dat je er makkelijk een dag kunt doorbrengen. Bij veel van die bezienswaardigheden moet je entree betalen. Maar met de Dubrovnik-pas heb je gratis toegang tot de meeste daarvan. In de oude binnenstad mag je de kathedraal zeker niet overslaan, net als het Franciscanenklooster en het Sponzapaleis. Verder bewonder je veel prachtige huizen van de Patriciërs en indrukwekkende stadspoorten.

Dubrovnik

Fort Lovrijenac

Fort Lovrijenac diende als decor voor de serie “Game of Thrones”. Maar al heb je die serie niet gezien, het blijft een prachtig fort om te bezoeken. Het fort uit de 11e eeuw staat op een hoge en steile rots. Zo had het garnizoen perfect zicht op zee en de stad. Vanaf het fort heb je een fantastisch uitzicht op Dubrovnik.

De heuveltop van de Srđ

De 415 meter hoge Srđ ligt iets ten noorden van de oude stad. Vanaf de top heb je prachtige uitzichten over de stad, de Adriatische Zee, Montenegro en Bosnië. Maar het is niet alleen door de uitzichten dat de berg een populaire bezienswaardigheid is. De Srđ speelde een belangrijke rol tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Om die reden bevindt zich boven op de heuvel een Kroatisch oorlogsmuseum.

Beklimming van de Srđ 

je de heuveltop gemakkelijk en snel. Met eigen auto of buslijn 17 kom je er ook gemakkelijk. De route is met de vele haarspeldbochten al een belevenis op zich. Fervente wandelaars kiezen voor een beklimming van de Srd. Afhankelijk van je wandelconditie doe je er tussen een uur en anderhalf uur over.

Dubrovnik

Nog meer hoogtepunten van Dubrovnik

Dit is een samenvatting van de blog van grijsopreis.nl over de stedentrip naar Dubrovnik. Daar vind je alle praktische informatie als je een stedentrip naar Dubrovnik wilt maken.

Meer reisinspiratie

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Of die een sabbatical willen nemen om langer te reizen. Een ideale manier om je bucketlist af te werken!

Maak een activiteit aan