In Brussel maak je kennis met prachtige gebouwen uit de middeleeuwen, maar ook met heerlijke wijken in art-nouveau stijl. Tegelijkertijd zorgen de inwoners van de stad voor een bijzondere, multiculturele sfeer. Een ideale stad voor een lekker weekendje weg!

De belangrijkste hoogtepunten van Brussel

Brussel kent veel mooie bezienswaardigheden. Dit is een selectie van niet te missen bezienswaardigheden. Voor een compleet overzicht met uitgebreide beschrijving kijk je op grijsopreis.nl.

Grote Markt

De belangrijkste attractie van Brussel is de Grote Markt. De grote blikvanger op het plein is het imponerende stadhuis. Een ander prachtig pand is Maison du Roi, vroeger het hoofdkwartier van het broodbakkersgilde. Nu vind je in dit kolossale gebouw het museum van de stad.

Stripmuseum

Wie kent niet de stripboeken van Kuifje en de Smurfen? In het Stripmuseum komen alle helden uit de Belgische stripverhalen aan bod. Als je een liefhebber bent van stripverhalen, mag je dit museum niet overslaan.

Brussel

Koninklijk Paleis in de Koninklijke Wijk

In de bovenstad van Brussel ligt de Koninklijke Wijk. De grote bezienswaardigheid is het Koninklijk Paleis. Vooral in de troonzaal en de spiegelzaal kijk je je ogen uit. Zo heeft het indrukwekkende plafond van de spiegelzaal bijzondere versieringen.

Koninklijk Musea voor Schone Kunsten

Zes verschillende musea hebben elk hun eigen thema. Samen beschikken ze over een immense collectie kunstvoorwerpen uit de 15e tot en met de 21e eeuw. Dit zijn de belangrijkste musea van de stad.

Antiekmarkt van de Grote Zavel

De wijk Grote Zavel heeft twee mooie pleinen. Het Grote Zavelplein en het Kleine Zavelplein Dit laatste plein is een mooi groen rustpunt in de drukke stad. In de Grote Zavel vind je vele antiekwinkels. De antiekliefhebber kan hier zijn hart ophalen.

Jubelpark

Het Jubelpark is een uitgestrekt geheel van tuinen, bezaaid met monumenten en musea. Blikvanger is de Triomfboog met 3 booggewelven, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Brussel

Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Dit is de nationale kerk van België. Het is een prachtig voorbeeld van Brabantse gotiek. In 1226 begon men met de bouw van de kerk. Kenmerkend aan de bouw zijn de dubbele torens.

Volkswijk De Marollen

Dit was vroeger de arbeidersbuurt met vooral wevers en ambachtslieden. Nu is het een gezellige wijk met leuke winkelstraten, zoals de Hoogstraat. Naast tal van leuke winkels ligt in deze straat ook het Bruegelhuis. Een andere trekpleister is de dagelijkse vlooienmarkt op het Vossenplein.

Andere hoogtepunten van Brussel

Dit is maar een kleine selectie van de hoogtepunten van Brussel. We hebben niet eens het Atomium of Manneken Pis vermeld. Het beeld kom je ongetwijfeld tegen als je door de stad slentert. Wij vinden het nog leuker om het museum in de Eikstraat te bezoeken. Daar zie je de meer dan 1.000 kledingstukken die Manneken Pis heeft gedragen.

Brussel

Een fietstour door Brussel

De leukste manier om Brussel te verkennen is met een fietstour. Onder begeleiding van een Nederlandse gids verken je alle hoogtepunten van de stad. Onderweg vertelt de gids leuke anekdotes over de geschiedenis, bezienswaardigheden en bewoners van Brussel.

Meer reisinspiratie

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Of die een sabbatical willen nemen om langer te reizen. Een ideale manier om je bucketlist af te werken!

Maak een activiteit aan