Het Gooi is een fantastisch wandelgebied. Deze wandeling bij ’s-Graveland hoort daar zeker bij. Ieder seizoen kun je deze route lopen. Maar als de bladeren verkleuren, dan is deze herfstwandeling bij ‘s-Graveland nog mooier. Daarom is dit de wandeling van de maand oktober. Lopend over de prachtige landgoederen beleef je de mooiste herfstkleuren.

Landgoed Hilverbeek

We stappen gelijk landgoed Hilverbeek binnen. Op weg naar het landhuis passeren we over bochtige paden diverse prachtige beken en vijvers. Met de bomen in de mooie herfstkleuren en al het blad op de bodem, levert schilderachtige taferelen op. Vlak voordat we het landgoed Hilverbeek verlaten, zien we verscholen achter de bomen het landhuis liggen. De tuinman is druk in de weer, horen we: het bladblazer seizoen is geopend!

Landgoed Jagtlust

Via een kort stukje door de mooie beukenlanen van landgoed Schoonoord lopen we verder richting het landgoed Jagtlust. Deze buitenplaats werd ooit gesticht door de familie Six. De rijke koopmansfamilie uit Amsterdam behoorde tot de belangrijke bestuurders van de stad in de Gouden Eeuw. Even verderop zien we het landhuis liggen. Lang geleden stond op die plek een oude herberg met de toepasselijke naam “De Laetste Stuyver”. Ongetwijfeld had de familie Six nog wel wat centen over na de bouw van hun buitenverblijf. Hoewel er niet zuinig aan is gedaan, gezien de weelderige bouwstijl.

Wandeling

Landgoed Gooilust

Nog niet bekomen van de schoonheid van Jagtlust lopen we het landgoed Gooilust op. Over een lang pad met de toepasselijke naam “Weg naar Gooilust” lopen we richting het landhuis. Langs beide zijden van dit pad staan imposante bomen. Bovendien maakt het de aanblik van het gebied en het landhuis in de verte nog mooier. Wij maken nog even een ommetje via het bos. Steeds weer krijgen we een verrassend doorkijkje op het landhuis. Daarna maken we een rondje rondom het huis en de prachtige tuin.

Het Corversbos en Spanderswoud

Via het Corversbos lopen we verder. We zien hier een paar mooie, statige beukenlanen. Het zijn herinneringen uit de tijd dat dit bos nog hoorde bij landgoed Gooilust. In de tweede wereldoorlog is een groot deel van dit bos kaal gekapt, vooral in de hongerwinter. Maar inmiddels is het bos weer volledig aangeplant. Langs een mooie waterpartij genieten we van het kleurrijke uitzicht. Daarnaast laten diverse wandelaars hier hun hond uit. Echt iedere hond springt het water in en spartelt er vrolijk op los.

Terug bij Hilverbeek

Langzaam komen we terug op het landgoed waar we onze wandeling zijn gestart. We lopen over andere paadjes dan de heenweg. Weer valt op hoeveel waterpartijen hier zijn en hoe mooi de paden er omheen slingeren. Dan zien we in de verte de toren van de kerk van ’s-Graveland door de bomen. We naderen jammer genoeg alweer ons eindpunt.

Wandeling

Zelf deze wandeling lopen

Alle praktische informatie lees je in de blog van grijsopreis.nl over deze herfstwandeling bij ‘s-Graveland. Zoals de lengte, routebeschrijving, bereikbaarheid en horecagelegenheden onderweg.

Meer fraaie wandelingen maken

Op grijsopreis.nl vind je de mooiste wandelingen in eigen land en over de grens. Maar ook stedentrips naar bekende en onbekende steden en reisinformatie over en inspiratie voor uitjes in Nederland tot de mooiste bestemmingen in het buitenland, je vindt het hier allemaal.

Maak een activiteit aan