Het weekend is de perfecte tijd om te genieten van een gezellige borrel met je favoriete kluppers. En wat is een borrel zonder een borrelplank? Wil je er zelf een samenstellen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, het is een eitje! In dit artikel ontdek je hoe je de perfecte borrelplank samenstelt, zodat jouw avond een groot succes wordt!

Een borrelplank bestaat uit veel verschillende soorten hapjes en smeersels. Maar hoe kies je nu de juiste kazen en vleeswaren uit voor een plank? Welke dips passen erbij? En wat mag er absoluut niet ontbreken? We leggen het je stap voor stap uit.

1. Kies de juiste plank uit

De basis van een goede borrelplank begint met de juiste plank. Dit kan een houten plank, een marmeren plateau of een mooi serveerbord zijn. Zorg ervoor dat het groot genoeg is om alle lekkernijen op een aantrekkelijke manier te presenteren. Houd dus rekening met het aantal gasten. Hoe meer kluppers je over de vloer hebt, hoe groter de plank moet zijn. Dit is een belangrijke stap in het proces van een perfecte borrelplank samenstellen.

2. Varieer met kazen

Een borrelplank is niet compleet zonder een selectie van heerlijke kazen. Ga voor een mix van harde, zachte en blauwschimmelkazen. Denk aan een pittige cheddar, een romige brie en een krachtige roquefort. Voor de perfecte balans, kies kazen met verschillende texturen en smaken. Een pittige cheddar biedt een stevige bite en een uitgesproken smaak, terwijl een romige brie zorgt voor een zachte en rijke textuur die goed samengaat met fruit en noten. Een krachtige roquefort voegt een scherpe en intense smaak toe, perfect voor liefhebbers van blauwschimmelkaas. Vergeet niet om ook enkele milde kazen toe te voegen, zoals jonge gouda of zachte geitenkaas, voor degenen die van minder sterke smaken houden. Door deze variatie is er voor iedereen wat wils en zullen je gasten zeker verrast zijn.

Borrelplank varieer met kazen

3. Voeg vleeswaren toe

Dunne plakjes vleeswaren zijn een must voor elke borrelplank. Kies voor een combinatie van droge worst, serranoham en salami. Voor een extra luxe touch kun je ook paté of gerookte zalm toevoegen. Deze vleeswaren bieden een rijke variatie aan smaken en texturen, die perfect combineren met de andere ingrediënten op de plank. Voor een extra smaak dimensie kun je ook denken aan prosciutto, chorizo of bresaola. Deze diversiteit zorgt ervoor dat er voor elke vleesliefhebber iets lekkers te vinden is.

Borrelplank vleeswaren

4. Brood, crackers en dips

Diverse soorten brood en crackers zijn essentieel voor elke borrelplank. Denk aan een knapperige baguette, stevig knäckebröd en verschillende soorten crackers, zoals rozemarijn- of lijnzaadcrackers. Deze zorgen voor een goede balans en maken het gemakkelijk om van alle lekkernijen te genieten. Maak je borrelplank compleet met een selectie van smeersels en dips. Denk aan hummus, tapenade, pesto en verschillende soorten mosterd. Deze voegen extra smaak en textuur toe, waardoor je borrelplank nog gevarieerder en lekkerder wordt.

5. Tussendoortjes: vers fruit, groenten, noten en olijven

Tussendoortjes zoals vers fruit, groenten, noten en olijven zorgen voor een frisse en kleurrijke toevoeging. Druiven, vijgen en plakjes appel of peer passen perfect bij kaas. Voeg ook knapperige groenten toe zoals komkommer, wortels en paprika voor een gezonde touch. Noten en olijven zijn een perfecte aanvulling en passen goed bij de andere ingrediënten op de plank. Ga voor een mix van geroosterde amandelen, cashewnoten en gemarineerde olijven. Dit zorgt voor een lekkere bite en extra textuur.

6. Voeg eventueel vegetarische opties toe

Vergeet niet aan je vegetarische gasten te denken! Het is erg makkelijk om lekkere vega-opties toe te voegen als je een borrelplank samenstelt, waar ook jij en je andere gasten van kunnen genieten. Denk aan gegrilde groenten zoals courgette, paprika en aubergine, hummus, gemarineerde artisjokken en olijven. Je kunt ook vegetarische spreads zoals tzatziki, baba ganoush of een pittige tomatentapenade aanbieden. Daarnaast zijn geroosterde kikkererwten, gemarineerde tofu en falafelballetjes heerlijke toevoegingen die je borrelplank nog gevarieerder maken. Door deze vegetarische opties toe te voegen, zorg je ervoor dat er voor iedereen iets lekkers is op de borrelplank

Borrelplank vegetarische opties

7. Vergeet de details niet!

Als je alle inkopen hebt gedaan, is het tijd om de borrelplank op tafel te zetten, vergeet dan niet de details. Zorg voor voldoende schaaltjes, lepels en messen op tafel, zodat je gasten gemakkelijk kunnen pakken wat ze willen. Denk ook aan kleine vorkjes en servetten voor extra gemak. Vergeet ook niet om je favoriete wijn of bier ruim van tevoren koud te zetten, zodat je meteen kunt beginnen met genieten als de gasten arriveren. Overweeg om een selectie van dranken aan te bieden, zoals witte en rode wijn, verschillende soorten bier en eventueel non-alcoholische opties zoals bruisend water of sapjes.

Et voilà, je bent er klaar voor!

Nu je alle tips hebt voor het samenstellen van een perfecte borrelplank, ben je klaar om je favoriete kluppers te verrassen met een prachtig en smakelijk plateau. Zorg ervoor dat je op tijd begint met de voorbereidingen zodat je borrel soepel verloopt. Een goed samengestelde borrelplank zorgt gegarandeerd voor een gezellige en smaakvolle avond!

Wat is Klup?

Klup is dé app voor avontuurlijk 50-plus! Vind een grote diversiteit aan activiteiten en ontmoet eenvoudig nieuwe mensen. Dit wil je echt niet missen dus we nodigen je van harte uit voor de Klup app. Ontmoet, geniet en ga er samen op uit!

Start met Kluppen

Download de app

Laat je emailadres achter en we sturen je een gratis downloadlink toe!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download de app