De zevende editie van het Klup Magazine ligt in de winkels! Met op de cover niemand minder dan Tanja Jess. Het magazine staat weer boordevol inspirerende en activerende artikelen. Lees over thema’s zoals cultuur, reizen en vitaliteit. In deze blog lees je hoe klupper Ineke op pad is geweest met schaapsherder Judith!

Wandelen door de natuur is op zich al fijn, meelopen met een schaapsherder is helemaal een bijzondere ervaring. Klup-redacteur Ineke verkende de bossen van natuurgebied Mijendel samen met herder Judith Prins, twee border collies en een kudde Drenste Heideschapen ๐Ÿ‘

Schaapsherder Judith

‘Toppe-doppe-doppe-doppe-doppe-dop.’ Zevenendertig keer vier schapenhoefjes roffelen over de stenen van het fietspad dat we oversteken. Voor dit geluid alleen al moet je echt een keer mee met schaapsherder Judith Prins (57) en haar kudde. Het klinkt als regen op een tentdak, maar dan ronder, zachter. De schapen zelf vinden het ook grappig, weet Judith: “We komen wel eens langs een pad waar van die metalen rijplaten liggen. Daar kunnen de schapen omheen, maar, vanwege het trommelende geluid lopen ze er expres overheen met z’n alle”

Drenste Heideschapen

We wandelen door natuurgebied Mijendel bij Wassenaar, waar Judith elke week op pad gaat met de schapen. Weer eens wat anders dan de hond uitlaten, al gaan haar twee border collies ook mee. De kudde bestaat uit Drenste Heideschapen, het oudste schapenras van West-Europa dat al zesduizend jaar in Nederland voorkomt. De kudde wordt gebruikt als natuurlijke maaimachine om het bos open te houden. Judith: “De schapen staan in een omheind gebied en drie keer per week nemen wij ze mee uit eten. Dat vinden ze het fijnste wat er is, want ze kunnen snacken wat ze willen. Het menu is gevarieerd, afhankelijk van waar we lopen. Ieder schaap heeft ook een eigen voorkeur voor wat ze lekker vinden. En het is ook: zien eten doet eten, net als bij mensen eigenlijk!”

Wandel mee met de herder!

Wil jij ook een keer met schaapsherder Judith mee door het prachtige Meijendel? Dat kan! Judith heeft speciaal voor Klup twee wandeltochten gepland op dinsdag 5 oktober en vrijdag 8 oktober van 10 tot 12 uur. Start is vanaf bezoekerscentrum De Tapuit. Na afloop eten we daar een broodje of pannenkoek. Deelname aan de wandeling is gratis. Het aantal deelnemersย 

Naar de Klup app

Klup workshop Vachtvilten

Een schapenvacht is heerlijk warm en decoratief op de vloer of in een stoel. Tijdens de workshop vachtvilten leert Judith je een mooi kleedje te maken van de wol van het Drentse Heideschaap. De workshop is op zaterdag 16 oktober van 10 tot 16 uur in Monster (Zuid-Holland). Kosten โ‚ฌ85,- incl. koffie/thee met wat lekkers, een goed verzorgde lunch en een meet & greet met de schapen. Inschrijven via de Klup-app. Heb je liever een kant en klaar kleedje? Kijk dan in de webshop van Judith!