Een voorjaar zonder bont gekleurde bloementapijten is ondenkbaar. Tulpen deinen op de wind, gele narcissen schitteren in de zon, hyacintenvelden met vele kleuren zie en ruik je al van verre. Het is daarom weer tijd voor een bezoek aan de bollenvelden! Dit zijn de mooiste gebieden met de leukste wandel-, fiets- en autoroutes.

Genieten van de kleurenpracht bij de bollenvelden

Hier vind je de mooiste bollenvelden:

1. Bollenstreek

In deze regio is de bloembollenteelt zo’n 500 jaar geleden ontstaan. Rondom Noordwijk-Binnen, Noordwijkerhout, Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, De Zilk, Vogelenzang en Bennebroek kun je de bollenvelden het beste bekijken. Of breng een bezoek aan de Keukenhof.

2. Kop van Noord-Holland

Wist je dat dit deel van Nederland het grootste aaneengesloten bloembollengebied in ons land heeft? Het poldergebied tussen Callantsoog en Zijpe is het mooiste om te bezoeken.

3. West-Friesland

In West-Friesland zijn prachtige bollenvelden. De meeste liggen in het gebied tussen Enkhuizen, Bovenkarspel en Andijk.

bollenvelden

4. Flevoland

Flevoland heeft één van de grootste tulpengebieden van Nederland. Velden in alle kleuren tref je hier in overvloed aan. Als je van tulpen houdt, kun je in Flevoland je hart ophalen!

5. Groningen

In de polders rondom Spijk, de Reiderwolderpolder en bij Uithuizermeeden heb je de meeste kans om tulpenvelden in bloei te zien.

6. Drenthe

Rondom Smilde, Hooghalen, Hijken en Dwingeloo zie je prachtige tulpenvelden.

7. Zeeland

Vooral in Zeeuws-Vlaanderen tref je de bollenvelden aan. Daarnaast zijn er tulpenvelden bij  Heinkenszand, op Tholen en Schouwen-Duiveland.

Wanneer bloeien de bollenvelden?

Dit jaar hebben we nauwelijks winter gehad, gevolgd door een warm voorjaar. Daarom kan het zijn dat de bollen een tot twee weken eerder tot bloei komen dan normaal. De narcissen komen het eerste uit. Vanaf eind maart tot ongeveer half april bloeien zij. Daarna komt de hyacint tot bloei. Die zie je de hele maand april in volle glorie. Als laatste komen de tulpen uit de knop. Wil je alle bloemsoorten tegelijk in bloei zien staan, dan is half april de beste tijd om de bollenvelden te bezoeken.

Wandel-, fiets-, en autoroutes

Wandelen langs de bollenvelden is de beste manier om van de bloemenpracht te genieten. Op de fiets langs de bollenvelden heeft als voordeel dat je grotere afstanden kunt afleggen. Tot slot kun je natuurlijk de auto pakken.

In de blog van grijsopreis.nl vind je diverse mooie wandel-, fiets- en autoroutes. Daar lees je ook hun verhalen over de wandelingen en fietstochten langs de bloementapijten.

bollenvelden

Tips bij het bezoeken van de bollenvelden

Het is verleidelijk om de mooiste foto’s te maken als je midden in een bloeiend tulpenveld staat. Maar daarmee kun je ook schade aanrichten. Doe dat dus niet, net als het plukken van een bosje bloemen. Ga vooral op een doordeweekse dag genieten van de bloemenpracht. In het weekend is het vaak erg druk. Vroeg in de ochtend met een lage zon levert de mooiste foto’s op.

Meer reisinspiratie nodig?

Wil je nog meer reisinspiratie? De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50- plussers die veel van de wereld willen zien. Je vindt er de mooiste wandelingen in eigen land en over de grens. Maar ook voor stedentrips of een verre reis kun je er terecht.

Maak een activiteit aan