Nederland is een fietsland bij uitstek. Met zijn vlakke landschap, uitgebreide fietspaden en pittoreske dorpen is het de ideale bestemming voor fietsliefhebbers. Of je nu een recreatieve fietser bent of een doorgewinterde wielrenner, er is altijd wel een route die bij je past. Hier zijn de vijf mooiste fietsroutes van Nederland die je absoluut niet mag missen!

De Brabantse Kempen: een van de mooiste fietsroutes van Nederland

De Brabantse Kempen is een prachtige fietsroute door het groene hart van Noord-Brabant. Dit gebied staat bekend om zijn uitgestrekte bossen en heidevelden. Start je tocht in het historische stadje Oirschot, bekend om zijn goed bewaard gebleven oude kern en vele monumenten. Vanaf hier fiets je door een afwisselend landschap van bossen, heidevelden en vennen. Onderweg kom je langs gezellige Brabantse dorpjes zoals Vessem en Eersel, waar je kunt stoppen voor een verfrissend drankje. In Eersel, ook wel ‘De Parel van de Kempen’ genoemd, kun je genieten van de historische markt met prachtige oude gebouwen. De route biedt ook de mogelijkheid om het beroemde abdijcomplex van Postel net over de Belgische grens te bezoeken, waar je kunt genieten van abdijbier en heerlijke kaas. De Brabantse Kempen route beslaat ongeveer 45 kilometer, perfect voor een dagtocht vol natuur en cultuur. Het is een relatief vlakke route, wat het toegankelijk maakt voor fietsers van alle niveaus.

De Zuiderzeeroute: een fietsroute vol met historie

De Zuiderzeeroute neemt je mee langs de voormalige Zuiderzee, nu bekend als het IJsselmeer. Deze route is doordrenkt met geschiedenis en voert je langs prachtige havenstadjes zoals Volendam, Enkhuizen en Urk. Geniet van de prachtige uitzichten over het water en ontdek de rijke geschiedenis van deze regio. De route is ongeveer 400 kilometer lang, maar je kunt ook kiezen voor kortere etappes. De pittoreske straatjes, oude vissershuizen en gezellige havens bieden een reis terug in de tijd, ideaal voor liefhebbers van cultuur en historie.

Zuiderzeeroute

Limburgse heuvels: deze fietsroute zit vol uitdagingen

Voor wie zin heeft in avontuur, zijn de Limburgse heuvels de perfecte keuze. Deze route voert je door het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg, bekend om zijn steile hellingen en adembenemende uitzichten. De Cauberg in Valkenburg is een must-do voor elke fietser die houdt van een stevige klim. Onderweg kun je stoppen bij een van de vele gezellige terrasjes en genieten van de lokale bourgondische sfeer.

De Veluwe: fietsen door de mooiste natuurgebieden van Nederland

De Veluwe is een van de grootste en mooiste natuurgebieden van Nederland. Deze route biedt een divers landschap van bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Onderweg kun je edelherten, wilde zwijnen en zelfs vossen tegenkomen! Start je fietstocht in het charmante dorpje Otterlo en fiets door het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Kröller-Müller Museum, beroemd om zijn uitgebreide collectie Van Gogh-schilderijen. De rust en ruimte die je hier vindt, maken dit een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers.

De veluwe

De Elfstedentocht: fiets langs de mooiste steden van Friesland

Hoewel de Elfstedentocht bekend staat als een schaatstocht, is het ook een prachtige fietsroute. Deze route voert je langs de elf historische steden van Friesland, elk met zijn eigen charme en karakter. Begin je tocht in Leeuwarden en fiets door idyllische dorpjes en langs uitgestrekte weilanden. Onderweg kun je genieten van de Friese cultuur, inclusief de bekende Elfstedentocht koek en het gezellige kaatsen. De route biedt een unieke kans om het Friese landschap en de gastvrijheid te ervaren, waarbij je historische stadjes en prachtige natuur passeert.

Plan je Volgende Fietstocht met de Klup-app!

Heb je nog geen plannen voor dit weekend? Kies dan je favoriete route uit deze top vijf en maak er een onvergetelijk avontuur van! Met zoveel prachtige opties is er altijd wel een route die bij je past. Spring op je fiets, deel je plannen in de Klup-app, en maak er een fantastisch weekend van.

Veel fietsplezier! 🚴‍♀️🚴‍♂️🌳🌞