De winter van 2025 brengt een sprookjesachtig decor naar de Nederlandse bossen. Met kans op rijp, mist en zelfs een laagje sneeuw, krijgen bekende wandelroutes een compleet nieuwe sfeer. De stilte, de frisse lucht en de kans om wilde dieren te spotten maken winterse wandelingen extra bijzonder. Bovendien zijn de bossen in deze periode rustiger en kun je optimaal genieten van de natuur. Trek een warme jas aan, nodig een paar Kluppers uit en ontdek de 5 mooiste winterwandelingen van Nederland!

1. Mastbos – Breda, Noord-Brabant

  • Afstand: 9,3 km.
  • Routekleur: Paars.
  • Toegankelijkheid: Goed begaanbare paden, geschikt voor rolstoelen bij droog weer
  • Mooiste uitzichtpunten: Het ‘Vierkant van Maurits’, vennetjes met mistige reflecties, oude beukenlanen

Het Mastbos bij Breda is een van de oudste aangelegde bossen van Nederland. Dit historische bos is in de winter extra sfeervol. Door de brede lanen en hoge bomen krijgt het bij mistig weer een bijna sprookjesachtig karakter. Wat deze wandeling extra bijzonder maakt, is de kans om spechten en eekhoorns te spotten. De vennetjes in het bos zijn in de winter vaak deels bevroren, wat zorgt voor prachtige reflecties. Sluit je boswandeling af met een warm drankje in een van de gezellige cafés in het Ginneken.

Meer info & route: Klik hier.

2. Putterbos – Putten, Gelderland

  • Afstand: 8,7 km.
  • Routekleur: Donkerblauw.
  • Toegankelijkheid: Onverharde paden, minder geschikt voor rolstoelen
  • Bijzondere natuurplekken: Grafheuvels, lange beukenlanen, besneeuwde open plekken

Het Putterbos is een verborgen parel in Gelderland en perfect voor wie op zoek is naar rust. De route voert langs lange beukenlanen en eeuwenoude grafheuvels die een mysterieus tintje geven aan de wandeling. In de winter is dit bos extra stil, waardoor je goed kunt luisteren naar de roffel van spechten of het geritsel van een ree in de struiken. Op open plekken kan het landschap sprookjesachtig wit zijn door rijp of een laagje sneeuw. Bij landgoed Schovenhorst, dat je halverwege passeert, is een uitkijktoren waar je bij helder weer kilometers ver kunt kijken over de winterse bossen. Ook kun je hier na afloop genieten van een kop koffie of een heerlijke lunch.

Meer info & route: Klik hier

3. Wendelbosroute – Marknesse, Flevoland

  • Afstand: 9,4 km (kan ingekort worden naar 5,4 km)
  • Routekleur: Geel
  • Toegankelijkheid: Grotendeels onverhard, stevige schoenen aanbevolen
  • Mooiste uitzichtpunten: Rijksmonument Waterloopbos, besneeuwde loofbossen

De Wendelbosroute start in het Waterloopbos, een historisch gebied waar vroeger waterwerken werden getest. Dit maakt de route uniek, omdat je hier overblijfselen van oude dammen en sluizen tegenkomt die in de winter soms deels bevroren zijn.

Na het Waterloopbos wandel je door afwisselende stukken bos, van nat loofbos met elzen en wilgen tot drogere stukken met eiken en kersenbomen. De kans is groot dat je hier een ijsvogel ziet langs een van de waterpartijen. De route eindigt bij Paviljoen Het Proeflab, waar je kunt genieten van een warme lunch of huisgemaakt gebak.

Klik hier voor meer informatie en de wandelroute.

4. Het Haagse Bos – Den Haag, Zuid-Holland

  • Afstand: 4 km.
  • Toegankelijkheid: Geheel verhard, ideaal voor rolstoelen
  • Mooiste uitzichtpunten: Skyline van Den Haag tussen de bomen, Koekamp

Het Haagse Bos is een verrassend groene plek midden in de stad. Dit bos ligt op vijf minuten lopen van Den Haag Centraal en is ideaal voor een korte winterwandeling. In de winter zijn de oude bomen kaal, waardoor de skyline van Den Haag op sommige plekken zichtbaar wordt tussen de takken. Eekhoorns zijn hier het hele jaar door actief, en de Koekamp, een omheind gebied aan de rand van het bos, is een van de beste plekken om damherten te zien.

Voor wie een korte, toegankelijke wandeling wil maken zonder ver te reizen, is dit een perfecte optie.

Route downloaden: Klik hier.

5. Twilhaarwandeling – Nijverdal, Overijssel

  • Afstand: 9 km
  • Routekleur: Rood
  • Toegankelijkheid: Goed begaanbare paden, maar heuvelachtig terrein
  • Bijzondere natuurplekken: Heidevelden, schaapskooi, Joods monument

Deze route voert door een afwisselend landschap van bos en heide. De Twilhaarwandeling is in de winter bijzonder mooi omdat de heidevelden een ruige, verstilde uitstraling hebben, vooral als er rijp op ligt. Onderweg kom je langs een schaapskooi, waar de schapen in dikke wintervachten rondlopen. Een historisch hoogtepunt op deze route is het voormalige Rijks Werkkamp Twilhaar, waar nu een Joods monument staat. Aan het eind van de route kun je opwarmen in het bezoekerscentrum van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

Meer info & route: Klik hier.

Welke winterse boswandeling ga jij lopen?

Een winterwandeling is nóg leuker met goed gezelschap! Nodig een paar Kluppers uit via de Klup-app en geniet samen van een frisse neus, mooie gesprekken en misschien wel een warme kop chocolademelk na afloop. Veel wandelplezier!

Download de app

Laat je emailadres achter en we sturen je een gratis downloadlink toe!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download de app