Het is maart, de maand waarin het moestuinseizoen weer geopend is! Gewassen verbouwen op eigen grond, van spinazie tot wortelen en van doperwten tot peultjes, het is allemaal mogelijk in jouw eigen moestuin! In deze blog vind je allerlei tips en trucs over hoe jij het beste jouw moestuin kunt beginnen of kunt onderhouden! Lees snel verder voor veel leuke informatie!

Maart is de perfecte maand om met je moestuin te beginnen. Nu is het aan jou de taak om je moestuin goed te verzorgen en de gewassen op de juiste manier te planten zodat je kunt genieten van je zelfverbouwde groenten en fruit.

De tips voor je moestuin:

1. Bestel de zaadjes

Wat je natuurlijk als eerste moet doen is het bestellen van de zaadjes voor de moestuin. Er zijn veel verschillende webshops die zaadjes verkopen voor jouw moestuin. Bijvoorbeeld op de website zadenkopenonline.nl

2. Moestuingrond klaarmaken

Wanneer je verschillende zaadjes hebt uitgezocht en besteld, kun je aan de slag met het klaarmaken van de grond voor je moestuin. Maak de grond die je wilt gebruiken eerst goed los met een biovork of woeler. Houd ook de zuurtegraad op peil van je moestuin. Wanneer je grond te zuur is kun je wat kalk door de grond heen doen. Wanneer je grond juist veel kalk bevat kun je wat tuinturf toevoegen aan de bodem.

moestuin maart vrouw

Net voor het zaaien van je gekozen zaadjes kan je nog wat meststof inwerken, zo zorg je ervoor dat je plantjes een goede start maken! Dit willen we natuurlijk allemaal heel graag!

3. Het zaaien van de zaadjes

Het moment is nu eindelijk daar! Het planten van je zaadjes in de grond. Nu de vraag, wat kun je dan het beste planten in maart? Dat zijn al heel wat verschillende soorten! Bijvoorbeeld spruitjes, snijbiet, uien, prei, peultjes, doperwten of radijs! Ook is er een moestuinkalender, waarin precies staat wat je wanneer kunt planten. Ook erg handig om te bekijken!

4. Onderhouden van je moestuin

Niet onbelangrijk is het onderhouden van je pas geplante zaadjes. Het perfecte moment om water te geven is in de ochtend na zonsopgang. Op dit moment is de bodem nog wat vochtig en krijgt de plant voldoende tijd om het water op te nemen. Een ander moment dat geschikt is voor het water geven is in de avond na zonsondergang. Wanneer je zeker geen water moet geven is op het warmste moment van de dag, je loopt dan namelijk het risico dat je planten verbranden in de zon!

Er is niet een ideale hoeveelheid water dat je geeft aan alle planten. Iets wat wel geldt voor alle planten is dat het belangrijk is dat de bodem rond de plant zacht is.

Na al deze tips kan het maken van een eigen moestuin niet meer mis gaan! Meer tips over het geven van water per plant is online te vinden! Bestel snel zaadjes en duik de tuin in en begin je eigen moestuin zodat je straks lekker kunt genieten van je eigen verse groenten en fruit!