Vlak bij de grens van Umbrië en Toscane vind je Lago Trasimeno, een van de grootste meren van de Laars. Wij struinden de oevers af, op zoek naar de leukste 10 plekken die je zeker moet bezoeken als je hier vakantie viert.

1. Rocca del Leone in Castiglione del Lago

Castiglione del Lago behoort tot I borghi più belli d’Italia en zodra je voet zet in het goed bewaarde middeleeuwse centrum begrijp je waarom. Het torent hoog op een heuvel, biedt uitzicht op het meer en is nog helemaal ommuurd. Je kunt dit stadje dan ook alleen betreden via de drie oude poorten: de Porta Senese, de Porta Perugina en de Porta Aretina. Het kasteel Rocca del Leone vind je aan de oostelijke kant van Castiglione del Lago. Het heeft een vijfhoekige vorm en werd in de dertiende eeuw gebouwd op de overblijfselen van een Etruskische acropolis.

De opdrachtgever van het fort was keizer Frederik II, het moest voor de gemeente Perugia een strategisch verdedigingspunt worden voor de controle over het gebied van Trasimeno en Chiugi. De torens van het fort zijn ongeveer 40 meter hoog, ze zijn te beklimmen en bieden een mooi uitzicht op het Lago Trasimeno. Extra leuk: je betreedt het kasteel via een lange, geheime gang, die begint bij het Palazzo della Corgna. 

2. Osteria del Teatro, Cortona

Net over de grens van de regio Umbrië, in Toscane, vind je het mooie plaatsje Cortona, dat uitkijkt over het Lago Trasimeno en Val di Chiana én barst van de leuke adressen.  We stapten binnen bij Osteria del Teatro, dat sinds 1994 in Cortona zit en in handen is van chef Emiliano Rossi. Dat bleek een sublieme keuze. Het eten is er typisch Toscaans; het vult goed, is simpel en superlekker. Wat je op het menu aantreft verschilt uiteraard per seizoen, maar een van de klassiekers hier is tartaar van het chianina runderras; en oud Etruskisch runderras dat al zo’n 22 eeuwen wordt gefokt en gehouden in de Val di Chiana.

De muren van dit familierestaurant hangen van onder tot boven vol met foto’s van acteurs van over de hele wereld. Dat is geen toeval; Cortona heeft met zijn twee theaters (het negentiende-eeuwse Teatro Signorelli en een amfitheater) een levendige theaterscene. Ook werd het plaatsje internationaal op de kaart gezet door de film Under the Tuscan sun. Sindsdien schuiven er regelmatig beroemde Amerikaanse acteurs aan in Osteria del Teatro, en daar zijn ze, getuigen de gesigneerde foto’s aan de muren, maar wat trots op.

Lago Trasimeno

3. Terrabruga, Cortona

De meeste mensen kennen Italiaans keramiek waarschijnlijk vooral uit de regio Puglia, of afkomstig van Sicilië. Maar ook in Cortona wordt het al eeuwen vervaardigd. Antonella en haar man runnen in het centrum van de oude stad de winkel Terrabuga waar je allerlei borden, schalen, kopjes, bloemen en vazen van stijlvol aardewerk kunt kopen. ‘Het keramiek met groen en lichtgele vlekjes is het oudste en het meest antieke van Cortona. Pas vanaf 1900 werd keramiek hier ook op andere manieren versierd, bijvoorbeeld met zonnebloemen’, legt Antonella uit.

Meer smaak van Italië?

Ben je benieuwd naar de overige plekken aan het meer? Je bestelt de nieuwe voorjaarseditie van De Smaak van Italië gemakkelijk via onderstaande link!

Klik hier voor De Smaak van Italië