In onze zoektocht naar kluppers met een bijzonder verhaal kwamen we Gieneke tegen: een ondernemende dame uit Elburg die net voor de corona crisis begon plotsklaps weduwe werd. Ze kwam bij Klup terecht en kreeg weer helemaal zin in het leven!

Gelukkig getrouwd

“Ik was gelukkig getrouwd”, vertelt Gieneke. “gelukkig in de zin van “ik was daar heel blij mee” én ik had het geluk dat ik getrouwd was. En dan overlijdt je man geheel onverwachts én begint tegelijkertijd de corona crisis. Wat er dan over je heen komt…”

Wauw, dat moet enorm heftig zijn geweest. Maakte de combinatie van het vele binnen blijven en overlijden van je man dit niet een éxtra zware periode?

“Nou het gekke is”, aldus Gieneke, “júist in deze tijd zijn mensen veel meer bewust geworden van het “alleen zijn”. En veel activiteiten vielen natuurlijk weg bij mensen, dus ik heb in de periode na het overlijden van mijn man veel bezoek gehad. Het gemis van mijn geliefde en maatje blijft natuurlijk enorm. Ik heb een grote vriendenkring en netwerk maar het is “niet genoeg”. Ik heb geen kinderen en wil ook niet elke keer dezelfde vriendinnen vragen om wat te ondernemen. Mijn zus vroeg op een gegeven moment: “Hee, moet jij Klup niet eens proberen, ik ben al een paar jaar lid”. Dat leek me wel wat dus ik heb eigenlijk als een soort “proef” een activiteit in de app gezet: wandelen in Elburg op Koningsdag in het eerste jaar van corona. En dat bleek een mega succes! Het ging allemaal zo snel en zat meteen vol. Die dag was heel leuk en vanuit daar ben ik tuinconcerten en jamsessies gaan organiseren. Allemaal thuis natuurlijk want het was midden in corona tijd. Je ontmoet nieuwe mensen die je nog niet kent en dat is eigenlijk heel geinig.”

Leven

Vroeg of laat komt het onderwerp “alleen zijn” toch wel ter sprake

Wat is daar dan bijvoorbeeld anders aan dan met je bestaande vriendenkring?

“Ik denk het feit dat leden van Klup meer bewust zijn van het “alleen zijn”. Genieten van het leven staat voorop. Neem bijvoorbeeld kerst en oud & nieuw. Mijn man en ik gingen altijd samen naar een hotelletje in Duitsland. Maar wat ga je nu dan doen? Dat viel echt niet mee, want het is toch vaak “family first” bij vrienden. Door Klup besefte ik me: “hé, er zijn er dus kennelijk meer die niet standaard bij hun familie zitten met deze dagen. Dat besef dat ik niet de enige ben in een dergelijke situatie gaf me een bepaald soort rust. Over het algemeen ontmoet ik veel leuke en aardige kluppers. De meeste zijn single en je merkt de kwetsbaarheid in gesprekken. Vroeg of laat komt het onderwerp “alleen zijn” toch wel ter sprake. En je kunt dat dan wegpraten met: “nee, ja ik ben zo druk, heb vanalles te doen”, maar velen voelen toch dat alleen zijn. En die kwetsbaarheid zit hem ook in het open stellen voor andere mensen. Je hoort weer nieuwe verhalen en andere achtergronden. En samen dingen ondernemen is gewoon veel leuker. Het voordeel bij Klup is ook dat je last minute kunt aansluiten bij een activiteit.”

Leven

Zondag is vaak lastige (familie)dag

Ah leuk, dus je organiseert zelf én je haakt wel eens aan bij andere activiteiten?

Klopt en ik heb wel zoveel leuke nieuwe dingen ontdekt door Klup, ben Oosters gaan dansen, heb op de Spido gevaren en heb een sneeuwklokjes wandeling gemaakt. Klup heeft me echt weer zin in het leven gegeven. Ik vind het heerlijk dat er ook andere kluppers zijn die activiteiten organiseren waar je aan kan haken, zonder dat je zelf elke keer de kar hoeft te trekken. Maar ook bijvoorbeeld iets zelf organiseren op de zondagmiddag. Dat is altijd een lastige (familie)dag: dan kun je je activiteit gewoon op Klup zetten want dan zien veel mensen het en ben je hoogstwaarschijnlijk niet alleen om iets te ondernemen!”

Klinkt goed! Heb je nog leuke dingen op de planning staan?

“Jazeker! Zaterdag 2 juli organiseer ik samen met een andere klupper een tuinconcert bij mij in de tuin in Elburg. Dus mocht je die dag zin hebben in een muzikale invulling, meld je vooral aan en kom genieten!

Leven

Klupper Gieneke

Ben je benieuwd geworden naar Gieneke? Neem dan zeker even een kijkje op haar profiel! Ontdek welke activiteiten ze nog op de planning heeft staan en meer.