Volgens het Nederlands Jeugdinstituut waren er in 2020 bijna 600.000 alleenstaande oudergezinnen, waarvan in de meeste gevallen gezinnen met alleenstaande moeders. Als alleenstaande ouder heb je niet alleen de zorgen om je kind. Er komt zoveel meer bij kijken. Financiële problemen, gezondheidsproblemen én er heerst ook eenzaamheid. Zeker tijdens deze crisis is het aantal alleenstaande moeders die zich eenzaam voelt enorm gestegen. Niets om je voor te schamen, maar hoe leg je nou contacten als alleenstaande moeder in 2022?

 

Er alleen voor staan als alleenstaande moeder

Het woord zegt het al; alleenstaand. Dit moet je ook heel letterlijk nemen. De verantwoordelijkheid en de zorg die jij hebt voor je kind of kinderen, ligt 24/7 bij jou. Is je kind ziek, dan ben jij de aangewezen persoon die de zorg moet dragen. Tijd hebben voor jezelf? Ook dat is lastiger dan ooit. Wanneer ga je sporten, ontspannen of leuke dingen doen? En mocht je een moment vinden om iets voor jezelf te doen, dan is daar het huishouden of een ruzie tussen je kinderen. Helemaal ontspannen zit er dan niet in. Juist in 2022, met de crisis die al langer duurt dan we voor ogen haden, is het heftiger dan ooit voor een alleenstaande moeder…

alleenstaande moeder

Geen netwerk als alleenstaande moeder

Door alle drukte die hierboven beschreven is, is het voor een alleenstaande moeder ook lastig om een netwerk te onderhouden of uit te breiden. Kennissen, vrienden of maatjes in je omgeving, het hoort allemaal bij jouw netwerk. Maar hoe creëer je een netwerk als je druk bent met jouw werk en gezin? Zonder netwerk om je heen kun je het gevoel hebben dat je er alleen voor staat. Alleenstaande moeders voelen zich daarom ook vaak alleen.

Alleen zijn betekent niet per se dat je ongelukkig bent.

Lees wat eenzaamheid écht betekent.

Een netwerk kan je als alleenstaande moeder sterker maken. Niet alleen om samen de deur uit te gaan om dingen te doen, maar ook om trotse gevoelens te delen. Als bijvoorbeeld de kinderen hun eerste stapjes zetten of gaan afstuderen. Allemaal momenten die je het liefst wilt delen met een andere oudere. Met deze vijf tips kun je overleven als alleenstaande moeder, maar aan je netwerk werken als alleenstaande moeder klinkt nog steeds als mission impossible.
alleenstaande moeder

Hulp met contacten leggen als alleenstaande moeder

Het goed voor jezelf zorgen, is natuurlijk belangrijk als je het gezin wil blijven dragen. Daarnaast helpt het hebben van contacten om mee te praten, op te leunen en slechte en goede momenten mee te delen. Het hebben van contacten zal je een boost geven!

Contact leggen gaat tegenwoordig ook wat anders dan voorheen en dit maakt het allemaal wat lastiger. Klup is een app voor 50-plussers om het contacten leggen eenvoudiger te maken. In deze app zijn talloze activiteiten die je kunt doen in de buurt met andere mensen. Leer eenvoudig mensen online kennen en ontmoet ze op een offline activiteit. Denk aan een wandeling, borreltje of gezelschapsspel, maar ook grotere activiteiten zoals het bezoeken van een museum, een stad of eventueel het buitenland. Niets is te gek! Leg eenvoudig contact en ontmoet elkaar voor een leuke activiteit.

Probeer Klup gratis. Download de app, maak een profiel aan en kijk welke kluppers er in de buurt zijn en activiteiten organiseren.

Naar de Klup-app