De winter is in aantocht. De dagen worden korter en de nachten langer. Sommige mensen zeggen dat het voelt als of ze in de winter meer slaap nodig hebben. Maar is dat ook zo? Of is het alleen een gevoel? Je leest erover in deze blog!

Meer slaap

In de winter heb je in principe niet meer slaap nodig dan in de zomer. Echter, slaap je vaak wel meer. Hoe werkt dat dan? Dit komt doordat de dagen kort zijn en de nachten lang. Je lichaam is ingesteld op licht en donker. Vroeger gingen mensen dan ook naar bed als het donker was, aangezien ze toen geen elektriciteit hadden.

Hoe werkt dat nu?

Mensen zijn dus misschien gewend om in de winter meer te slapen, doordat er melatonine aangemaakt wordt, wat ook wel bekend staat als het slaaphormoon. Alleen is dit niet echt meer van deze tijd. Door elektriciteit, en dus licht, blijven mensen langer wakker.

Mensen worden in de winter dus nog wel sneller moe, maar hier zijn oplossingen voor. Ook is het zo dat er vaak nog veel moet gebeuren.

Winter depressie

In de winter krijgen sommige mensen in meer of mindere mate last van een winterdepressie. Je wordt bijvoorbeeld lusteloos of prikkelbaar, of je hebt minder behoefte aan sociale contacten. Wat hier precies de symptomen van zijn, en hoe je een winterdepressie kunt voorkomen lees je in de blog over winterdepressie.

Lees de winterdepressie blog