We worden ouder en zijn als 50-plusser dus ook met steeds meer. Toch vliegt de term ‘anti-ageing’ je om de oren alsof je voor altijd 29 zou moeten blijven. Laat dat nu maar eens afgelopen zijn, zegt hoofdredacteur Angela van Klup Magazine. Angela ging op zoek naar wat anderen zeggen over ouder worden en kwam tot de conclusie: laten we stoppen met die jongheidswaanzin en het ouder worden heerlijk omarmen.
Ouder dan 25
Even terug in de tijd. Een jaar of twintig geleden werkte ik in een uitgeverij waar ook van die hippe, jonge vrouwenbladen werden gemaakt. Hierin werd al geschreven dat je huid vanaf je 25ste volume begint te verliezen en de eerste rimpels tevoorschijn zullen komen. Dus je moest er van alles aan doen om eeuwig 25 te blijven, of in ieder geval er zo uit blijven zien. Nu pas realiseer ik me wat een vreemde boodschap er eigenlijk achter dat ’25 forever’ zit.
Alsof jong zijn het ideaal is en jong blijven al helemaal wat we allemaal zouden moeten nastreven. Inmiddels ben ik zestig en weet ik wat het mooie is van ouder worden. Onlangs zag ik een foto van actrice Helen Mirren. Grijs, beetje gerimpeld en bloedmooi. Ik staarde een tijdje naar de foto en besloot toen eens te gaan opzoeken hoe oud ze is. Wat bleek: Helen Mirren is al 76! Dat feit moest ik even op mij in laten werken. Toen ik een jaar of dertig was vond ik dat je na je pakweg zestigste je toch wel een beetje ‘vergane glorie’ was en zeker niet meer aantrekkelijk. Voor die gedachte schaam ik me nu, zeker ook omdat ik zelf deze leeftijd bereikt hebt.
Koketteren
Kijk ook maar eens naar bijvoorbeeld Liz Snoijink (65). Een paar jaar geleden zei ze in Opzij: “Nu word ik gevraagd voor vrouwen in de jeugd van hun ouderdom, en ben ik de oma van de hoofdrolspeelster. Dat is prima, ik wil niet doen of ik jonger ben (…). Door ouder te spelen, koketteer je niet. Want dat is een gevaar. Zo van kijk mij eens mooi en jong zijn. Net als vrouwen die in het dagelijks leven doen alsof ze 36 zijn, terwijl ze 66 zijn. Pathetisch. Het leven gaat door. Het laat zijn tekenen na en dat moet je niet hysterisch willen tegengaan. Dan accepteer je een groot levensfeit niet.”
En wat te denken van Noraly Beyer (75) die sinds een paar maanden knetterverliefd is op Joost Prinsen (79). In de Volkskrant zei ze toentertijd: “Het mooie van op leeftijd verliefd worden is vooral, denk ik, dat je nog steeds in staat blijkt te zijn dingen in jezelf te ontdekken. Het is de ontdekking dat het smeulende vuur dat het leven kracht geeft en mooi maakt, zomaar weer kan oplaaien.”
Liever jong dan oud
Ondertussen is de ‘jongheidswaanzin’ alleen maar toegenomen en vliegt de term ‘anti-ageing’ ons om de oren. Over die term, die voor het eerst werd gebruikt in de cosmetische industrie, is de laatste jaren (gelukkig) heel wat te doen geweest. Zo was er een paar jaar geleden een nieuwsbericht over onderzoekers die ervoor pleiten dat de cosmetische industrie stopt met de term ‘anti-ageing’ op producten. ‘Ouder worden wordt gepresenteerd als iets onwenselijks. Discriminatie.’ En: ‘Voor anti-ageing zijn is net zo onzinnig als voor anti-leven zijn. Het hoort erbij.’ Cosmeticamerken zouden volgens de schrijvers van het rapport het ouder worden moeten aanprijzen als een proces dat we horen te omarmen. Een positieve kijk zou welzijn en gezondheid van mensen namelijk verhogen. Dus: rimpels niet zien als een ramp, maar als een overwinning. De negatieve benadering van ouderen is misschien wel de meest voorkomende vorm van discriminatie in Europa en wordt zelden aangepakt.
Een oudere sollicitant (en dat begint vaak al bij vijftig) wordt niet aangenomen of een zeventigplusser krijgt geen creditcard toegewezen (laat staan een hypotheek). En wat te denken van de vooroordelen: ouderen zijn zwak, passief en niet meer aantrekkelijk. Kracht, schoonheid en jeugdigheid lijken waardevoller dan oud en wijs zijn. In andere delen van de wereld kijkt men heel anders naar ouderen. In oosterse samenlevingen worden zij gezien als wijze mensen, voor wie je veel respect hoort te hebben. Daar kunnen we nog iets van leren.
Steeds ouder en fitter
De term ‘anti-ageing’ past niet meer in deze tijd, waarin we steeds ouder worden en fitter blijven. Hoogleraar Andrea Maier (43) – internist, geriater en gerontoloog – is van mening dat de maatschappij nog niet goed is ingericht op de steeds ouder wordende mens. “We moeten accepteren dat we niet meer met 65 jaar ophouden met werken, maar straks misschien wel tot ons negentigste doorgaan.” Zelf kun je volgens haar veel doen om je leven leuk te houden. “Het is belangrijk dat je als oudere een gevulde dag hebt, dat je ertoe doet. Of dat nou werk is of oppassen op je kleinkinderen. Zorg dat je niet alleen met leeftijdsgenoten omgaat, maar ook met mensen die twintig jaar jonger zijn. Zo houd je altijd mensen om je heen.”
Oke, we worden dus steeds ouder en mede daardoor zijn we met steeds meer ouderen. Des te belangrijker is de vraag; wat is er eigenlijk mis als je er zo oud uitziet als je bent? Wat als we het concept van ouder worden omarmen in plaats van ontkennen? En daar speelt de cosmetische industrie een rol.
Oudere (rol)modellen
Topmodel Tanja Minnee (54) is het daar helemaal mee eens. Ze is blij dat ze wat dit onderwerp betreft een positieve ontwikkeling ziet. Tanja is al vanaf haar 22ste full-time model, maar toen ze moeder werd op haar 32ste, is ze gestopt. Er was ook niet zoveel vraag meer naar vrouwen met/van haar leeftijd. Totdat een jaar of zes geleden daar het telefoontje was van haar agent met de opmerking dat ze zat te springen om meiden van Tanja’s leeftijd. Er was duidelijk een andere beweging op gang gekomen van meer diversiteit en daardoor meer aandacht voor oudere modellen. En ook voor donkere en vollere modellen.
Tanja is helemaal happy met haar leeftijd. Ze doet nu coveropdrachten en grote beautycampagnes in het buitenland en vindt dat ze momenteel op een hele fijne plek in haar leven staat. Ze ervaart geen enkel nadeel van het ouder zijn, in geen enkel opzicht. Het enige vervelende gevoel dat ze ervaart is het gevoel dat de tijd beperkter is, dat je niet alles meer kan doen wat je van plan was. Tegelijkertijd ervaart het topmodel dat je meer veerkracht hebt, sombere gedachten en nare ervaringen beter kan doorstaan en dat dit het fijne is aan deze 50+ leeftijd.
Is 50+ oud?
De Nederlandse Petra van Bremen (62) blies rond haar vijftigste haar modellencarrière nieuw leven in. In de jaren die volgden, werd ze grey hair influencer en in oktober dit jaar bracht ze een boek uit over de tweede helft van je leven: De tijd van je leven. In JAN magazine vertelt ze wat ze haar volgers mee wil geven. “Het begint natuurlijk met de juiste mindset: de innerlijke instelling dat je je leeftijd accepteert en tegelijkertijd zorgt dat je fit, energiek en vitaal blijft. De tijd boven de vijftig is de tijd van je leven. (…) Er zit geen houdbaarheidsdatum op je leven. Na je vijftigste tel je ook nog gewoon mee.”