Je gazon winterklaar maken is een klusje dat moet gebeuren! Voor de een is het een heerlijk klusje lekker bezig zijn in de tuin, terwijl de ander dit het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Is jouw gazon al klaar voor de winter? Nee? Geen paniek! De winter staat weer voor de deur, daarom hebben wij voor jou het een en ander op een rijtje gezet. In deze blog vind je tips over het winterklaar maken van je gazon, maar ook over het winterklaar maken van meer dingen in je tuin!

Gazon winterklaar maken

Grasmaaien in de winter

In de winter stopt gras met groeien. Je hoeft het gras dan dus niet te maaien. Meestal is het gunstig om in november je gras voor het laatst te maaien. Laat het gras liever iets te lang dan te kort. 4 centimeter is hiervoor een perfecte lengte.

Verzorg je gazon goed

Wil je dat je gras zo goed mogelijk de winter doorkomt? Hark dan regelmatig de bladeren van het gras, hierdoor krijgt het gras meer licht en wordt het niet geel. Sneeuw kun je wel laten liggen, pas alleen wel op dat je zo min mogelijk over bevroren gras heen loopt. Het gras gaat hier namelijk stuk van.

Het is niet alleen belangrijk om goed om te kijken naar je gazon in de winter, de rest van de tuin kan ook wel wat aandacht gebruiken voor de winter.

Moestuin in de winter

Zorg ervoor dat al het onkruid uit je tuin is. Vervolgens kun je de grond van de moestuin gaan omspitten. Voor het beste resultaat keer je de grond van de moestuin helemaal om. Dit doe je voor ongeveer 15 tot 20 centimeter diep van de grond. Als je de grond hebt omgespit kun je beginnen met het extra voeding geven van de grond. Verdeel compost over de tuin of mulch het door je tuin. Als je compost hebt, verdeel je dit ongeveer 2 centimerter dik over de moestuin.

Heb je geen compost? Dan kun je de tuin mulchen. Dit houdt hetzelfde in als composteren, alleen strooi je dan afgestorven bloemen, planten, bladeren en houtsnippers over de tuin. Compost is net wat fijner en wordt hierdoor makkelijker opgenomen door de grond. In de praktijk is gebleken dat mulchen ook erg goed werkt. Na het voeden van de grond is jouw tuin klaar voor de winter en het nieuwe seizoen!

Handige benodigdheden voor de tuin

Zorg dat je in de tuin werkt met goed gereedschap. Dit geldt zowel voor jouw eigen veiligheid als die van de bomen en planten. Zo is het voor alle snoeiwerkzaamheden belangrijk dat de messen goed scherp zijn. Het kan geen kwaad om eens in de zoveel tijd weer eens iets te vervangen.

Nog een laatste tip

Vergeet niet te genieten van het werken in de tuin. Met heerlijk weer is het zeker geen straf om in de tuin te rommelen. Het is juist erg fijn met het zonnetje op je bol in de tuin te wroeten. Is het nou slecht weer of heb je er echt geen tijd voor? Geen zorgen, een tuin bereid zich dan zelf ook voor op de winter.

We hopen dat je met deze tips een handje op weg bent geholpen. Heb jij nog tips voor je tuin in de winter? Laat het ons dan vooral weten, wij zijn erg benieuwd naar hoe jij je tuin winterklaar maakt.