Van 11 t/m 16 maart vindt de twaalfde voorjaarseditie van het populaire Schiermonnikoog Festival plaats. Op het kleinste Waddeneiland spelen de grootste klassieke toptalenten uit binnen- en buitenland. Naast concerten vinden er openbare masterclasses, buitenoptredens, lezingen, documentaires, sterrenwandelingen en muzikale natuurexcursies plaats. Beleef het voorjaar omringd door driehonderd vogelsoorten, achttien kilometer strand en het door UNESCO beschermde wad. Onderstaand alvast enkele hoogtepunten.

Allerlei verschillende concerten

Ochtendconcerten met Bachs Partita’s en sonates viool solo, uitgevoerd door de jonge topviolisten Mairéad Hickey, Stephen Waarts, Charlotte Spruit en Isobel Warmelink. Cellist Ella van Poucke en pianist Caspar Vos vieren het Rachmaninovjaar – in 2023 is het 150 jaar geleden dat de Russische componist werd geboren – met een uitvoering van zijn monumentale Cellosonate en het nieuwe werk Tristissima van de Oekraïense componist Maxim Shalygin als hommage aan de jarige componist.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Pianist Nicolas van Poucke soleert met academisten uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest in het Derde pianoconcert van Ludwig van Beethoven en de Belgische hobosensatie Balder Dendievel en het 25 zangers sterkte Nationaal Jongenskoor komen ook naar het eiland. De winnaars van de YPF European Piano Competition 2022 en het Nationaal Cello Concours 2022 geven gezamenlijk een optreden, terwijl de 14-jarige contrabassist en zangeres Jala Heywood zich in haar programma laat inspireren door haar grote voorbeeld Ella Fitzgerald.

Festival

Winnaar van de Nederlandse Muziekprijs

Sebastiaan Kemner, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, geeft voor het eerst een openbare masterclass trombone op Schiermonnikoog. Daarnaast voert hij met vijftien van zijn studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag Music for Wilderness Lake van de Canadese componist R. Murray Schafer uit. Dit optreden vindt buiten – op de lokale Berkenplas – plaats tijdens zonsondergang en zonsopkomst. Bij de optredens staan de trombonisten rondom de plas opgesteld en luistert het publiek terwijl ze in bootjes op de plas rondvaren. 

En nog veel meer op het festival

Verder zijn er openbare masterclasses van zes topdocenten aan zo’n zestig studenten van conservatoria over de hele wereld en muzikale natuurexcursies met optredens van het Kaña Trio en jongNBE (Nederlands Blazers Ensemble). Katja Philippart, ecoloog en directeur van de Waddenacademie, geeft een lezing over de kwetsbaarheid van het Waddengebied.

Zin om erheen te gaan?

Hou jij van muziek? Ga er samen in het voorjaar met een groepje kluppers er naartoe! Maak een activiteit aan in de Klup-app en zie  wie er zin heeft om mee te gaan.

Maak een activiteit aan