Hééérlijk, een kom dampende snert met elkaar eten. Het liefst op een miezerige gure dag, waarbij het écht snertweer is. Hoe gezellig en winters is dat? In deze blog delen we het échte snert recept met je.
Snert of erwt?
Maar wat is het nou eigenlijk: erwtensoep of snert? Het is dus vrijwel hetzelfde gerecht. In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet pas officieel pas snert nadat de soep een dag ‘gestaan’ heeft. De gelatine uit het bot maakt de soep geleidelijk dikker en daarmee in veler ogen lekkerder
Nationale Snertdag 2021
Snert of geen snert, het gaat vooral om de gezelligheid en de heerlijke smaak. Althans, tijdens de Nationale Snertdag op 12 december 2021 draait het om verbinding!
December is een feestmaand en dat zou het voor iedereen moeten zijn. Onder het motto ‘Maak van je snertdag een feestdag’ luiden we gezellig met elkaar de donkere dagen in. In 24 restaurants door het land gaan we snert eten met elkaar. Ben jij erbij in een restaurant of maak je het liever thuis?
Snert bij je thuis
Snert verbindt! Het zou ontzettend leuk zijn als zoveel mogelijk kluppers op 12 december thuis voor elkaar koken. Maak een activiteit aan in de Klup app, kook een pan snert en voilà : je hebt alle ingrediënten voor een knusse Nationale Snertdag met leuke mensen. Weet je niet hoe je dit moet koken? We hebben het recept voor je! (De tekst loopt verder onder de foto)
Recept voor oud hollandse snert
Ingrediënten:
- 1000 gram spliterwten
- 500 gram spareribs naturel
- 750 gram hamschijf
- 200 gram ontbijtspek aan stuk
- 2 prei
- 1 grote winterwortel
- 1 knolselderij
- 2 grote uien
- 1 bosje peterselie
- 1 bosje selderij
- 8 maggiblokjes ouderwetse variant
- 1 boullionblokje tuinkruiden
- rookworst naar wens (circa 2 stuks)
Recept:
1. Breng in een hele grote pan de sparibs, hamschijf, ontbijtspek in blokjes, spliterwten (bovenop, zodat het niet aan de onderkant aanbrandt) en circa 3 liter water met de maggiblokjes en tuinkruiden bouillonblokjes aan de kook. Doe de deksel erop en laat voor circa 1,5 uur koken op laag vuur. Controleer het een paar keer om te zien of de erwten niet aanbranden (dit kan namelijk best snel gebeuren en dan wordt het een vieze massa, dat wil je natuurlijk niet hebben! 😉)
2. Snijd in de tussentijd de prei, winterwortel, knolselderij en uien in kleine blokjes van circa 1 centimeter. Snijd de peterselie en selderij ook fijn.
3. Haal na anderhalf uur het vlees eruit en haal het vlees van het bot van de spareribs en hamschijf af. Trek met 2 vorken het vlees van de spareribs en hamschijf uit elkaar. Gooi dit terug in de pan met erwtensoep samen met de gesneden groenten van stap 2. Roer goed door elkaar en laat dit voor circa 30 minuten weer op laag vuur met deksel op de pan koken (voeg eventueel 0,5 liter water toe)
4. Maak de rookworst warm volgens de bereidinswijze die op de achterkant van de verpakking staat. Serveer de erwtensoep met de rookworst. Erwtensoep kan je heel makkelijk een aantal dagen laten staan (voilà , het is snert geworden). Verdun de soep de volgende dag een klein beetje, want hij is dan echt een stuk dikker geworden
5. Serveertip: serveer met een stukje roggebrood met katenspek
Ga je liever voor een iets minder uitgebreid erwtensoep recept of een vegetarische variant? Even googlen en je vindt allerlei varienten op dit recept. Koken maar!
Maak ook van jouw snertdag een feestdag. Doe op 12 december mee met de Nationale Snertdag 2021 door samen snert te eten.