Geuren zijn onlosmakelijk verbonden met onze gevoelens en herinneringen. Je tuin, terras of balkon krijgt dan ook een extra dimensie wanneer je hem aanplant met je favoriete geurplanten. Lees snel verder voor meer over Eau de Jardin! 🌷

Kies je geur

Rozen ruiken zoet en verleidelijk. Ook jasmijn, seringen en viooltjes worden maar zelden als ‘niet lekker’ beschouwd. Bij de pindakaas- struik ligt dit iets genuanceerder: je kunt misschien een liefhebber zijn van pindakaas, in de tuin houd je waarschijnlijk liever afstand van de dominante geur. En gelukkig dus maar dat de aroma’s in dit geval meestal pas vrijkomen bij kneuzen van het blad.

Anders dan bij de chocoladecosmea, waarbij de eetlustopwekkende chocoladegeur wordt verspreid door de schitterende bordeauxrode bloemen. Met name bij warm weer kun je wegdromen bij de zoete Toblerone-geur. Heb je je favoriete geur gevonden, dan is het goed om na te denken over hoe de plant deze geur afgeeft en waar je hem gaat planten.

Planten die alleen na aanraking een geur afgeven, plant je bij voor- keur langs een pad of in een smalle doorgang, waar de kans groter is dat je ermee in aanraking komt. Geurende bloemen doen het goed in potten op het terras of langs een bankje in de ochtendzon; daar waar je gewoon de tijd kunt nemen en de heerlijke geur kunt opsnuiven.

Historische Engelse Rozen

Een roos ruikt naar roos, toch? Zou je zeggen. Toch zijn er ook rozen die een hint hebben naar bosbessen, appel, citroen, viooltjes, honing, wijn en zelfs mos. De meest bedwelmende rozengeuren vind je beslist in de groep Engelse rozen, ooit gekweekt door de beroemde David Austin. Ze geuren verrukkelijk, hebben schitterende gevulde bloemen en bloeien lang door. Tenminste, als ze elk jaar worden gesnoeid én bemest

eau de jardin magazine

Toscaanse Jasmijn

Bij een zwoele zomeravond hoort de geur van Toscaanse jasmijn. De stervormige bloemen ruiken sterk vanilleachtig: een verrukking! Een kale muur op een zonnig terras is ideaal om te laten begroeien met deze mediterrane klimplant. Lekker dicht bij je luie stoel. Bovendien is het er zonnig en beschut, twee belangrijke voorwaarden voor deze plant om onze winters te doorstaan. Het dikke groene blad blijft het hele jaar aan de plant.

jardin-choisye-ternata

Choisya Ternata

De stervormige bloemetjes van deze wintergroene sierheester verschijnen al vroeg in het voorjaar
en verspreiden een typische zoete geur die doet denken aan de sinaasappelboom. Ook bij het kneuzen van het donkere, glimmende blad komt er een kruidige, aromatische geur vrij. De plant is van Mexicaanse komaf en een echte zonaanbidder. Hij hekelt strenge winters, maar kan het op een beschutte standplaats toch goed doen. Choisya ‘Aztec Pearl’ geeft een tweede bloei in het najaar.

jardin-lievevrouwen-bedstro

Lievevrouwen Bedstro

Ben je het onkruid wieden beu, dan is lievevrouwenbedstro dé plant om je borders mee vol te zetten. De bodembedekker is ijzersterk, volledig winterhard en kan in de schaduw en halfschaduw groeien. De witte, kantachtige bloemetjes zijn klein, maar verspreiden een heerlijk zoete geur. Bij het verwelken van het blad komt er een naar vers hooi ruikende geur vrij; de reden dat de plant vroeger als vulling voor matrassen werd gebruikt.

jardin toscaanse jasmijn

Er zijn nog veel meer soorten platen en bloemen die geur afgeven. Lees er meer over in de zesde editie van het Klup Magazine. Wat is jouw Eau de Jardin? 🌸

Naar de Klup app