Ben je op zoek naar inspiratie voor een culturele activiteit in Utrecht? Dan is de expositie “De Domtoren Ontrafeld” precies wat je zoekt! Nog tot en met 29 september kun je het Domkwartier op een geheel nieuwe manier ontdekken. Deze expositie brengt het icoon van Utrecht en zijn rijke geschiedenis tot leven in de binnenstad, verspreid over verschillende locaties in het Domkwartier.

Je begint natuurlijk bij het icoon zelf: de Domtoren op het Domplein. Dit is het perfecte startpunt voor jouw culturele ontdekkingstocht door de stad. De toren straalt als nooit tevoren en staat klaar om door jou bewonderd te worden. Dus hup, op pad!

Cultuur langs de Gracht: 10 hotspots

Tijdens je wandeling door het Domkwartier kom je langs tien bijzondere locaties waar kunstenaars en studenten van de HKU hun creatieve visie op de Domtoren laten zien. Elke locatie biedt een unieke kijk op de geschiedenis en betekenis van de toren.

Dit zijn de tien hoogtepunten die je absoluut niet mag missen:

1. Insituto Cervantes | De Klokkenluider (Domplein 3):

Laat je oren prikkelen door een interactieve installatie die de eeuwenoude klanken van de Domtoren tot leven brengt. Voel de geschiedenis door de geluidsgolven terwijl je het verhaal van de toren op een compleet nieuwe manier ontdekt.

2. Winkel van Utrecht / VVV | De Domtrap (Domplein 9):

Hier kun je een uniek sculptuur bewonderen dat de iconische wenteltrap van de Domtoren in de spotlight zet. Deze trap staat symbool voor vrijheid en toegankelijkheid.

3. Flora’s Hof | Dom, eeuwige inspiratiebron (Domplein 0):

Midden in de stad, vind je een kunstinstallatie die de natuur en de Domtoren samenbrengt.

4. Culture Mix | Echo van de Dom (Lichte Gaard 7):

Het is alsof je de toren ziet herleven voor je ogen, terwijl je de diepe verbinding met het verleden voelt.

5. Anne & Max | De storm (Donkere Gaard 4)

Hier ontdek je een kunstwerk dat verwijst naar zowel de beeldenstorm als de letterlijke storm die de Domtoren heeft doorstaan. Het gebruik van glas-in-lood geeft het werk een bijzondere uitstraling. Geniet van een heerlijke cappuccino terwijl je deze kunst van dichtbij bewondert.

Glas in lood

6. Pandhof St. Marie | Tempore (Mariaplaats 27-28)

Dit kunstwerk speelt met vormen en schaduwen en geeft je een nieuwe kijk op de toren die je zo goed denkt te kennen. Een perfecte mix van oud en nieuw, verleden en toekomst.

7. Le Jardin | Fontaine de la Gargouille (Mariaplaats 42)

Hier vind je een kunstwerk dat de historische waterspuwers van de Domtoren in de schijnwerpers zet. Deze speelse en beschermende elementen werden gebouwd om de gevel tegen waterschade te beschermen.

8. Grand Hotel Karel V | Hortsik (Geertebolwerk 1)

Dit kunstwerk nodigt je uit om na te denken over de rol van de Domtoren door de eeuwen heen.

9. Huize Molenaar | Een cadeautje voor Utrecht (Hofpoort, Nieuwegracht tussen 5-11)

Hier bewonder je schilderijen die zich richten op de historische banden van de Domtoren met de stad.

10. Universiteit Utrecht | De M-Klok van de Domtoren (Kromme Nieuwegracht 47)

Sluit je wandeling af met een bijzondere geluidsinstallatie in de vorm van een grote klok. Sta eronder en luister naar het carillon van de Domtoren, terwijl het verhaal van de M-klokken uit de Tweede Wereldoorlog tot leven komt.

Domtoren ontrafeld

Praktische informatie

Deze stadswandeling is niet alleen leuk, maar ook een perfecte manier om meer te leren over de Domtoren én het Domkwartier. Ideaal dus voor kluppers die van wandelen en cultuur houden! Je hebt nog iets meer dan een maand om deze expositie te bezoeken, dus plan je bezoek op tijd! Via deze link vind je onder andere de route van de expositie ‘De Domtoren ontrafeld’.

Maak een activiteit aan in de Klup-app!

Of je nu een echte Utrechter bent of de stad voor het eerst bezoekt, de expositie “De Domtoren Ontrafeld” biedt een unieke gelegenheid om de rijke historie en cultuur van Utrecht op een nieuwe manier te ervaren. Dus, doe je wandelschoenen aan en ga op pad met je favoriete kluppers!

Download de app

Laat je emailadres achter en we sturen je een gratis downloadlink toe!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download de app