Eenzaamheid, je niet verbonden voelen, een gemis aan hechte emotiele banden met anderen. Hierbij komen negatieve gevoelens kijken, denk hierbij aan een gevoel van leegte, verdriet, angst of zinloosheid. Bij ouderen speelt eenzaamheid ook een erg grote rol.

Gevolgen van eenzaamheid bij ouderen

Negatieve gevolgen van (langdurige) eenzaamheid bij ouderen zijn onder andere:

  • ongelukkig voelen
  • depressie
  • eerder overlijden
  • groter risico op ernstige ziektes
  • ongezond gedrag

Hoe word je eigenlijk eenzaam?

Lees hier ‘De top 5 oorzaken van eenzaamheid’

Kwaliteit van leven

Eenzaamheid heeft een heel aantal gevolgen die ervoor zorgen dat je kwaliteit van leven sterk achteruit gaat. Allereerst worden vaak de klachten psychisch gevoeld. Dit heeft invloed op het gedrag van de persoon die zich eenzaam voelt. Hieruit volgt vaak het ongelukkig voelen, wat niet erg bevorderlijk is, want mensen zijn nou eenmaal sociale wezens.

Mensen hebben elkaar nodig! Daar komt geen verandering in wanneer iemand ouder wordt, misschien juist het tegengestelde. Ouderen hebben zeker zoveel behoefte aan sociaal contact als jongeren.

eenzaamheid ouderen

Depressie als gevolg van eenzaamheid bij ouderen

Wanneer eenzaamheid (te) lang aanhoudt kun je in een depressie terecht komen. Dit is geen fijn gevoel en het beste kan dit van te voren al voorkomen worden. Kenmerken van een (beginnende) depressie zijn onder andere:

  • slechte eetlust
  • slapeloosheid
  • weinig energie hebben
  • slecht zelfbeeld hebben
  • gevoel van wanhoop hebben

Een depressie mondt zoals de voorbeelden hierboven angeven vaak uit in ongezond gedrag, of ongezonde gewoonten. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Lichamelijke gevolgen

Je wordt vaker ziek, dit kunnen ook ernstige ziekten zijn zoals de ziekte van Alzheimer, hartziekten en beroertes. Dit is allemaal verklaarbaar, eenzame mensen worden namelijk geestelijk maar weinig gestimuleerd, wat ervoor zorgt dat hersenziektes op de loer liggen. Ook leven ze zoals hierboven beschreven vaak ongezonder wat leidt tot hartziekten.

Door deze ziekten is eerder overlijden ook een veelvoorkomend iets. Dit komt voornamelijk door de ziekten die hierboven beschreven zijn.

eenzaamheid ouderen

Niet alleen zijn met Klup!

Anno 2022 zie je je huidige connecties gewoon simpelweg minder of is het lastiger om nieuwe connecties op te bouwen. Je brengt hierdoor meer tijd alleen door. Via de Klup-app kom je eenvoudig in contact met mensen van verder weg of in de buurt en kun je het hebben over dezelfde interesses en hobby’s. Als de maatregelen het toelaten, kun je elkaar ook ontmoeten middels verschillende activiteiten. Maak er zelf een aan of meld je aan voor een activiteit van een ander. Zo maak je samen momenten en geniet je, ondanks deze rare periode, van het avontuurlijke leven.