De afgelopen weken waren wij aan de beeldbuis gekluisterd tijdens ‘Wie is de Mol?’ en droomden wij weg bij de mooie locaties van Tsjechië. Nu komen wij in een zwart gat terecht. Wij delen daarom de vijf mooiste locaties van Tsjechië. Dat Tsjechië zo’n mooi landschap heeft wisten we al, maar laten ons nu inspireren door de plaatsen waar de mol ook is geweest.

 

Een fijne plek voor de mol

Ten noorden van Praag aan de rivieren de Elbe en de Orlice ligt de Oost-Boheemste stad Hradec Králové. Hier verbleven de ‘Wie is de Mol?’ kandidaten voor meerdere dagen. De stad is een van de oudste steden van de streek, maar heeft ook een belangrijke rol voor de moderne cultuur. Het Oost-Boheems museum was de plek waar Charlotte, Marije en Rocky 5000 euro uit de pot haalden voor informatie. Voor de mol dus een fijne plek waar ze het werk overliet aan de anderen. Het gebouw heeft altijd al bedoeld als museum en tegenwoordig zijn er diverse archeologische en culturele tentoonstellingen te bewonderen.

Tsjechie_locatie2

Filmische locatie volgens de mol

‘Wie is de Mol’ staat bekend om de mooie dronebeelden van de omgeving. Ken je nog de in mist gehulde rotsen waarna de deelnemers losgingen tijdens de schilderopdracht? Dat waren de Prachov rotsen, die zich bevinden in het UNESCO geopark Boheems Paradijs. Deze rotsformaties zijn zo’n 1.000 miljoen jaar geleden ontstaan toen deze regio nog uit een rivierbedding bestond, waarbij het water van de rivier in een warme en ondiepe subtropische zee stroomde. Door erosie van wind, zon, water en vorst en vulkanische activiteiten is hier in de loop der jaren spectaculaire rotsen ontstaan. Ze steken als trotse naalden boven de naaldbossen uit, tot een hoogte van 40 meter. De deelnemers waren erg onder de indruk en Renée vond het zelfs op een Lord of the Rings landschap lijken.

‘Wie is de Mol’ staat bekend om de mooie dronebeelden van de omgeving. Ken je nog de in mist gehulde rotsen waarna de deelnemers losgingen tijdens de schilderopdracht? Dat waren de Prachov rotsen, die zich bevinden in het UNESCO geopark Boheems Paradijs.
Tsjechie_locatie3

De mol in de tuinen van Kuks

In de 17e eeuw was Kuks nog een beroemd kuuroord. Nadat in 1740 de rivier de Elbe buiten zijn oevers trad, werd een groot deel van de gebouwen en bronnen overspoeld. Al wat nu nog overgebleven is, is het monumentale gebouw Kuks en het hospitaal voor oud-soldaten, aan de andere kant van de rivier. Het monumentengebouw van Kuks is één van de mooiste culturele bezienswaardigheden nabij het Reuzengebergte. De tuinen van Kuks waren de locatie van de hilarische muziekopdracht, waar de mol met haar geniale tactiek geld uit de pot hield! In de tuinen bevinden zich ook een beeldhouwwerken van beroemde beeldhouwer Mathias Bernhard Braun.

Tsjechie_locatie4

Mol-tainbiken door Tsjechië

In Moravië, de oostelijke regio van Tsjechië, is een gebied vol schitterende verrassingen. In het zuiden van deze streek vind je tal van sprookjesachtige monumenten. Al mountainbikend ontdekten de deelnemers van ‘Wie is de Mol?’ het landschap van Lednice-Valtice. Het cultuurlandschap is de loop van de 17e en 20ste eeuw in harmonie met de natuur gecreëerd door de familie van Liechtenstein en is het grootste kunstmatige landschap ter wereld. Deze plek staat uiteraard op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dankzij de vlakheid is het gebied ideaal voor fietstochten, net zoals de kandidaten deden. Chateau Lednice deed vroeger dienst als zomerhuis voor de familie. Een rondleiding hier is zeker op zijn plaats!

Tsjechie_locatie5

De mol onder de grond

In de derde aflevering worden de kandidaten naar twee verschillende locaties gebracht. De ene groep gaat de hoogte in en de andere het water op. Alhoewel veel deelnemers juist de hoogte in wilden gaan, heeft de andere groep een spectaculairdere locatie: ze mogen gaan kajakken in de Punkva grotten!

De Punkva grotten is één van de vijf grotten van de Moravische Karst. Dit is een enorm grottenstelsel met rivieren, stalactieten, koepels en gapende afgronden. De kandidaten ontdekken de ondergrondse wereld en bewonderen de schitterende druipstenen. Op de wanden werden Tsjechische zinnetjes geprojecteerd.

Tsjechie_locatie6

Meer locaties in Tsjechië

Benieuwd naar meer tips en mooie plekken in Tsjechië? CzechTourism Benelux deelde meer locaties. Onze verslaggever Thomas van den Berg maakte ook een verslag van zijn reis naar Tsjechië. Lees het hier!

Reizen naar Tsjechië