Tot half september bloeit de heide. De prachtige paarse kleuren zijn een lust voor het oog. Nu is het de tijd om van de schitterende natuur te genieten. We geven je tips waar je de mooiste heidegebieden vindt. En natuurlijk hebben we de mooiste heidewandelingen bij de gebieden voor je verzameld. Een ideale activiteit om te organiseren in de Klup app! Maak jij ‘m aan?

Drenthe

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een uitgestrekt heidegebied en prachtige vennen. Naast dit prachtige natuurgebied is ook het Mantingerveld de moeite waard. Op de grens met Friesland ligt Fochteloërveen. Ook dat is een prachtig heidegebied! Deze heidewandeling door Nationaal Park Dwingelderveld is als de heide bloeit een groot feest.

Overijssel

De Sallandse Heuvelrug is een eldorado als je van prachtige heidegebieden houdt. In het heuvelachtige landschap rondom de Holterberg en Lemelerberg is het één en al heide wat de klok slaat. Maar ook de Manderheide, het hoogveen bij Beerze en het Boetelerveld zijn de moeite waard. Deze prachtige wandeling vanuit Haarle naar de Sprengenberg zal je zeker bevallen.

Veluwe

Op de Veluwe in Gelderland vind je het ene mooie heidegebied na het andere. Wat ons betreft is de Veluwezoom het mooist. Het glooiende landschap bij de Posbank is prachtig. Maar ook de Ginkelse heide, Planken Wambuis, Loenermark, Deelerwoud en de heide bij Elspeet en Ermelo zijn fantastische heidegebieden. Het Kreelsepad voert je over de mooiste plekjes van de heide en de bossen bij Ede. 

Utrechtse Heuvelrug 

De Utrechtse Heuvelrug kent diverse mooie heidegebieden. De Kaapse Bossen rondom de Helenaheuvel bijvoorbeeld. Ook vind je in deze regio heide in heuvelachtige gebieden. Leersum, Austerlitz en Amerongen zijn hiervoor goede plaatsen. Deze wandeling bij de Amerongse Berg is niet alleen door de paarse heide een genot om te lopen. Je beklimt ook de hoogste top van de Utrechtse Heuvelrug

Het Gooi 

In de Randstad zijn in het Gooi diverse mooie heidegebieden te vinden. Tussen Laren en Hilversum bijvoorbeeld vind je er verschillende. Maar ook de Blaricummerheide met een prachtig uitzichtpunt op de Tafelberg is zeker de moeite waard. En vergeet ook de Bussumerheide niet.

Noord-Brabant

In Noord-Brabant springen drie regio’s eruit: de Loonse en Drunense duinen is een enorm stuifzandgebied. Daarnaast vind je er fraaie heide. Bij Oisterwijk liggen de uitgestrekte heidevelden van Kampina en de vele prachtige vennen. Tot slot is de Strabrechtse Heide bij Heeze een immens gebied vol. Dit is zeker een van de mooiste heidewandelingen.

Limburg

Op de grens van Gelderland en Limburg ligt de Mookerheide. Een prachtig landschap met bijzondere uitzichtpunten. Wat meer naar het zuidoosten vind je de Maasduinen. Het is een prachtig bos- en heidegebied op de langgerekte zandrug tussen de Maas en Duitsland. Een stuk zuidelijker, en dus nog heuvelachtiger, ligt de Brunssummerheide. Het ene na het andere unieke stukje natuur valt je hier ten deel. Dit is de mooiste wandeling op de Mookerheide.

Meer prachtige wandelingen bij de heide

We hebben prachtige heidewandelingen verspreid over het land voor je verzameld. Houd er wel rekening mee dat sommige heidegebieden erg populair zijn deze tijd. Plan je wandeling daarom bij voorkeur op een doordeweekse dag. Of ga bij het ochtendgloren of voor zonsondergang. Dan geniet je nog meer van de sfeervolle beelden.

Meer reisinspiratie

Op https://www.grijsopreis.nl/klup/ zoek je de leukste wandelingen in eigen land. Maar ook stedentrips naar bekende en onbekende steden. Reisinformatie over en inspiratie voor uitjes in Nederland tot de mooiste bestemmingen in het buitenland, je vindt het allemaal.

Klup activiteit

Geïnspireerd en zin om een mooie wandeling te maken door één van de mooiste heidegebieden van Nederland? Ga naar de Klup app en maak een activiteit aan!