Van 8 september t/m 23 oktober 2022 vindt in Breda de tiende editie plaats van het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival. Dit is de grootste fototentoonstelling in de Benelux. Het thema Theatre of Dreams gaat over hoop en verandering en presenteert voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. Verspreid door Breda is zeven weken lang op binnen- en buitenlocaties nieuw werk te zien van zo’n 50 internationale fotografen. Dit zijn zowel gevestigde namen als opkomende talenten. Het festival toont een breed scala aan lens-based werk: van interdisciplinaire installaties en videowerken tot vintage prints en documentaire fotografie.

Internationaal team

Theatre of Dreams wordt samengesteld door een nieuw team van internationale curatoren. Denise Camargo uit Brazilië, Tanvi Mishra uit India en Mohamed Somji uit de Verenigde Arabische Emiraten voegen zich bij Reinout van den Bergh en Fleur van Muiswinkel, directeur van BredaPhoto. Dankzij dit team kan het publiek werk van vele voor hen nog onbekende fotografen uit de gehele wereld ontdekken.

Zo zijn er fotocollages te zien van Moara Tupinambá uit Brazilië. Zij beschouwt zichzelf als een ARTivist en wil een inheems beeld van inheemse vrouwen presenteren als alternatief voor de wijze waarop zij gedurende de geschiedenis door buitenstaanders zijn afgebeeld. Daarnaast fotograaf en filmmaker Nida Mehboob uit Pakistan noemt zich een voorstander van ‘pleasure activism‘ en biedt met haar film How I like it een zeldzaam inkijkje in de geheime intieme ervaringen van Pakistaanse vrouwen. Ook Felipe Romero Beltrán uit Colombia is  aanwezig, Felipe richt zich op jonge Marokkaanse migranten in Spanje en hoe hun leven wordt beheerst door het bureaucratische systeem van de immigratiewet. Rajyashri Goody uit India, momenteel artist-in-residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zij onderzoekt in haar werk alledaagse machtsstructuren en weerstand hiertegen binnen de Dalit-gemeenschap in India.

In De Grote Kerk maakt gastcurator en Magnumfotograaf Newsha Tavakolian de persoonlijke tentoonstelling Space to Breathe. Hierin combineert  zij eigen werk met werk van verschillende makers uit de gehele wereld die haar geïnspireerd of geraakt hebben.

BredaPhoto

Jubileum editie

Om de jubileumeditie van het festival te vieren heeft BredaPhoto enkele oud-deelnemers gevraagd nieuw werk te tonen. Hier komt met haar serie Biophilia Annegien van Doorn. Zij vraagt zich af hoe wij ons verhouden tot de natuur.

Yann Gross ging op onderzoek in de Amazone. Hij bouwt met zijn werk Aya een brug tussen het heden en verleden. Dit doet hij door historische afbeeldingen te combineren met persoonlijke, zintuigelijke foto’s. Deze foto’s zijn ontwikkelt met behulp van ter plekke gevonden organisch materiaal. Irina Rozovsky is een Russische fotograaf die in New York woont en werkt. Deze toont In Plain Air, een lyrische serie over de bezoekers van Brooklyns Prospect Park. Deze bezoekers willen ontsnappen aan de herrie van de stad. Daarnaast de serie Plastic Age van Alexy Schlyk. Deze serie toont op humoristische en satirische wijze mogelijke oplossingen voor het plastic probleem.

Genieten in Breda

Breda is al twintig jaar de thuisbasis van BredaPhoto. Deze editie vormt het historische stadscentrum met locaties als de Grote Kerk, Chassé Park en de StadsGalerij een hotspot voor het festival. Ook is er een tweede festivalkern, namelijk het industriële en creatieve Belcrum gebied. Naast een scala aan lens-basedwerk kun je op BredaPhoto ook genieten van rondleidingen, interactieve workshops, fietstours en artist talks.

Naar de website van BredaPhoto

Maak een activiteit aan in de Klup-app

Hoe leuk zou het zijn om samen met een groepje kluppers dit festival te bezoeken? Zet  een activiteit in de app en wie weet geniet jij in september of oktober samen van deze experience!

Maak een activiteit aan